25 °C

Комплекс Райски кът

Без преписвачи на матурите в Хасково, Йовков и братя Мормареви провокираха зрелостници и седмокласници

Изпитът по български език и литература за зрелостниците и този от външното оценяване след 7-ми клас в Хасковска област минаха без проблем, съобщи шефът на Регионалното управление на образованието Красимира Джисова. В региона няма прекратена работа заради преписване, посочи тя.

В Хасковско на държавния зрелостен изпит по български език и литература се явиха 1556 абитуриенти, при допуснати 1627 ученици.

Изпитният вариант беше генериран от възможни 11 718 750 комбинации в 5.10 часа тази сутрин в МОН от журналиста Виктор Борисов. Името му бе изтеглено от главния секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова. 

Изпитът от три модула започна в 8 и продължи до 12 ч. Едва след приключването му беше обявена и темата, върху която писаха зрелостниците -есе или съчинение по "Човекът между ценностите на общността и личния порив" по разказа "Албена" на Йордан Йовков.

Два часа след матурата на големите стартира и т.нар. „малка матура“ по български език и литература за завършващите седми клас. 1844 седмокласници от хасковски регион работиха по двата модула на препитването. Първият модул бе с продължителност 60 минути с въпроси със затворен и със свободен отговор, а вторият - 90 минути. В него учениците правиха преразказ на непознат текст с дидактическа задача. Тестът, който им се падна е "Войната на таралежите" на братя Мормареви.

След 15.30 часа в сайта на МОН ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключът с верните отговори за двата изпита.

Красимира Славова


Хороскоп за 25.06.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини