От х:

Днес в x:

Закон срещу магьосничество, незаконни лечители, врачки и астролози в Русия

В руската Госдума е внесен законопроект, с който се криминализира незаконното упражняване на народна медицина и окултно-магическа практика. Предвиденото максимално наказание е 5 год. затвор, ако в резултат на такава дейност е настъпила смърт на човек, съобщи РИА Новости.

За незаконно упражняване на народна медицина от лице, което не е получило определеното от закона разрешително, и за окултно-магическа дейност се предвиждат наказания, ако те са навредили на човешкото здраве или са причинили материални щети в голям размер. Наказанията са глоба до 120 хил рубли или лишаване от свобода до 3 год, и принудителен труд или лишаване от свобода за същия срок.

Към окултно-магическите дейности вносителят на законопроекта причислява дейностите и услугите, извършвани от астролози, гадателки, магове, спиритуалисти, екстрасенси, ясновидци. Това включва и действия с цел диагностика и въдействия на човека, неговото здраве, духовен свят, имущество, и техни поризводни извършвани под скрито наименование - експерт, специалист, консултант, в това число и чрез информационна или друга среда.

С понятието окултно-магическа дейност са свързани голям брой измамнически схеми, обяснява вносителят, от които хората губят имуществото си, ценности или пари, а в редица случаи - здравето си. 

Според статистиката на руската академия на медицинските науки 95% от народните лечители нямат медицинско образование, а над 40% от тях се нуждаят от лечение на психически отклонения.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини