От х:

Днес в x:

Първата си кръгла годишнина отбеляза танцовият клуб „Евридика“

Изображение 1 от 4

    10-годишнината на танцов клуб „Евридика“ стана акцент в традиционния фолклорен концерт в рамките на Майските културни тържества.

    Създаден по идея на Атанаска Велчева и група ентусиасти преди 10 години от тогава до днес ръководител на Танцов клуб „Евридика“ е Ваня Димитрова. Много от жените признават, че са се включили заради необходимостта да се раздвижат, но след това българската музика и танци трайно се настаняват в сърцето им. През годините в клуба са танцували над 100 жени. Днес „Евридика“ има филиали в село Градина и село Искра. Сред активните организатори са Донка Тодорова и Татяна Христева. Част от клуба се обособява и като читалищен самодеен колектив и взима участие в различни празници, организирани от ОНЧ „Св.св. Крил и Методий“. „Евридика“ представя българския танц както на различни сцени в родината, така и в няколко града в Европа – като Прага, Виена, Одрин и други.

    През времето на своето съществуване момичетата, а напоследък и няколко момчета, са усвоили над 100 автентични и клубни хора. Имат разработени хореографии от почти всички фолклорни области на България. В гардероба им са както стилизирани туники от първите им изяви, така и носии от северна България, Тракия, Пиринска Македония и други. Голяма част от тях са дарение от Атанаска Велчева или са ушити с труда на част от танцьорките.

    В празничния концерт на евридиките участие взеха различни формации – децата от Искра, жените от Градина, групата на начинаещите и напредналите.

    Танцовият вихър беше подкрепен от Певческия ансамбъл „Първомай“ с ръководител Кичка Петкова и музикантите от оркестър „Дионис“ водени от Петър Тенев.

    На финала певци и танцьори завъртяха вечното Първомайско хоро.

    С думи на благодарност към всички изпълнители на сцената се обърнаха председателят на читалището Иван Караславов и кмета на общината Ангел Папазов.

    Почетен плакет „120 години читалище“ , диплом и парична награда получи Ваня Димитрова за приноса ѝ за развитието на читалищната самодейност.

    Имаме нужда от танцов състав – бяха категорични и зрителите, дошли да се насладят на концерта – дълги години това беше липсващото звено във фолклорната съкровищница на града ни. Красотата на българската музика и песни могат да бъдат подчертани само ако на сцената има и танцьори.

    Това е начин да съхраним българското и да го предадем на поколенията – бяха единодушни изпълнителките.

    За мен този концерт е една сбъдната мечта – призна ръководителят и хореограф на състава Ваня Димитрова.

    Днес Майските културни тържества продължават с концерт на популярна музика. Той ще е на откритата сцена пред читалището, от 19 часа, а участие ще вземат Антония Тунчева, Атанаска Тенева, Деница Караславова, Кристияна Сиракова, Лиляна Караславова и Радост Грозева.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини