От х:

Днес в x:

Минус 71 на матурата в Хасково, двама пишат два часа повече

Изображение 1 от 2

    71 зрелостници от Хасковски регион пропуснаха Държавния зрелостен изпит по български език и литература, който се провежда днес, обяви шефът на Регионалното управление по образование Красимира Джисова. Неявилите са минус от общо 1627 допуснати 12-класници до матурата.

    Първият от зрелостните изпити, който е задължителен за всички, започна тази сутрин в 8.00 часа. Към 10 .30 от РУО коментираха, че до момента няма никакви проблеми в залите, в които работят учениците.

    Изпитът е с продължителност 4 часа. За двама от зрелостниците в Хасково, в Езиковата гимназия, препитването ще продължи два часа по-дълго, тъй като става въпрос за ученици със специални потребности, в случая - зрителни, уточни Красимира Джисова. Изпитният вариант за държавния зрелостния изпит по български език и литература за 12-и клас е генериран в 5.10 часа в МОН. Авторът и произведението за 41-я въпрос ще бъдат обявени в 12 часа, т.е. след приключването на работата. Изпитът е от три модула, от които първият продължава 1 час и е от 30 въпроса със затворен отговор. От този модул могат да бъдат събрани максимум 30 точки. Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, носи до 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100.

    За първи път тази година всички зрелостни изпити ще се оценяват електронно в 41 центъра за оценяване.

    Паралелно с матурата се провежда днес и националното външно оценяване по български език и литература за 7 клас. След 15.30 часа в сайта на МОН ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключът с верните отговори за двата изпита.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Дж
      джон
      4 0
      13:44, 19 май 2017
      Б***хти малоумните заглавия където слагате , нямам думи
    • 2
      Дж
      Джонка
      1 0
      19:58, 19 май 2017
      А за еднаквите снимки нещо да кажете?
    Последни новини