От х:

Днес в x:

Пелин - супербилката бореща паразити и рак

Какво е общото между Едгар Дега, Винсент ван Гог и Пабло Пикасо като се изключи невероятния им талант. И тримата художници са били известни с любовта си към абсента, съдържащ пелин, анасон и копър. В момента напитката е нелегална в САЩ, но все още се предлага в Европа. Може би сте чували за пелина, защото той влиза в състава на множество известни европейски напитки. Едва ли знаете обаче, че билката успява са пребори с широкоразпространени и сериозни заболявания.

Истина е. Пелинът елиминира чревните паразити. Той е ключова съставка в антималарийното лекарство артемизинин.

И това не е всичко. Научни изследвания сочат, че пелинът убива дори ракови клетки. Той би могъл да се използва за лечение на анорексия, безсъние, анемия, липса на апетит, метеоризъм, стомашни болки, жълтеница и лошо храносмилане.

Пелинът се споменава дори в библията. Изключително интересно растение, но дали наистина елиминира паразитити и рака ? Изследванията потвърждават тези му свойства.

Ползи от пелина

1. Преборва маларията

Маларията е сериозно заболяване, причинено от паразит, който комарите пренасят. Паразитът разрушава червените кръвни клетки. Артемизининът е екстракт от растението Artemisia annua, или сладък пелин. Това е най-мощния антималариен медикамент на пазара днес. Той бързо намалява броя на паразитите в кръвта на пациентите. Световната здравна организация препоръчва артемизинина като част от терапиите срещу маларията.

Скорошни експерименти доказаха, че лекарството е ефективно срещу маларийния паразит, то взаимодейства с високите стойности на желязото в паразита и произвежда свободни радикали. Свебодните радикали разрушават клетъчните стени на паразита.

2. Убива ракови клетки

Според проведени наскоро изследвания, артемизининът се справя успешно с богатия на желязо рак на гърдата, подобно на начина, по който убива маларийните паразити. Раковите клетки също са богати на желязо, минералът обикновено насърчава клетъчното делене. През 2012 учени изследвали клетки от рак на гърдата и нормални клетки от гърдата с максимално съдържание на желязо. След това клетките били третирани с водноразтворима форма на артемизинин – екстракт на пелина.

Резултатите били впечатляващи. При нормалните клетки не били наблюдавани никакви промени. В рамките на 16 часа почти всички ракови клетки били мъртви, а от нормалните загинали едва няколко. Смята се, че клетките на рака на гърдата съдържат 15 пъти повече рецептори от нормалното, те абсорбират желязо по-бързо и по тази причина са по-податливи на лечението с артемизинин.

3. Оттървава ви от паразитите

Пелинът се използва за елиминиране на чревни паразити, особено нематоди – вид кръгли червеи. Те са най-често срещани и се разпространяват бързо от човек на човек. Кръглите червеи се установяват в червата. Те могат да причинят силен сърбеж в областта на ануса, кашлица, задух, болки в стомаха, гадене, диария, кръв в изпражненията, загуба на тегло.

За щастие бихме могли да се преборим с тях с помощта на природни средства – пелин, черен орех, карамфил. Когато и трите се приемат едновременно, те успяват да прекъснат жизнения цикъл на паразитите.

4. Лекува болестта на Крон

В Германия, в рамките на научно изследване, пациенти с болестта на Крон били третирани с билкова смес, съдържаща пелин, в доза от 500 мг по 3 пъти на ден, в продължение на 10 седмици. Преди изследването пациентите били лекувани със стероиди. Дозата стероиди била поддържана до второто седмица на лечението с билките, след това приемът на стероиди бил намаляван постепенно. До края на 10-тата седмица, стероидите вече били напълно изключени от лечението.

Било наблюдавано облекчение на симптомите на болестта на Крон при 18 пациенти (90% от участниците). След 8-седмично лечение с пелин, при 13 пациенти (65% от участниците) било установена пълна ремисия на симптомите. Ремисията продължила до края на наблюдението, 12 седмици след края на лечението.

Това доказва, че пелинът може да намали или премахне напълно нуждата от стероиди при пациенти с болестта на Крон. Резултатите сочат, че билката оказва положителен ефект върху настроените и качеството на живот.

5. Проявява антимикробни и противогъбични свойства

Изследвания сочат, че етеричните масла от пелин проявяват антимикробно действие срещу няколко бактериални щама, включително Ешерихия коли и салмонела. Всяка година салмонелата разболява 1 милион души само в САЩ, 19 000 души биват хоспитализирани а 380 загиват. Ешерихия коли е още една бактерия причиняваща диария, бактериални инфекции, пневмония и други заболявания.

Пелинът убива не само бактериите, но и гъбичките. Етеричното масло от надземната част на растението спира растежа на широк спектър от гъбички. Маслото демонстрира и антиоксидантни свойства.

Друго изследване доказва, че маслото от пелин спира растежа и на Candida albicans. Това е най-широкоразпространената бактерия в устата, чревния тракт и вагината, която би могла да засегне кожата и лигавиците.

6. Лекува бактериален свърхрастеж в тънките черва

Много хора залагат на лечение с природни средства, що се отнася да заболяванията на стомашно-чревния тракт. Изследвания сочат, че билковите медикаменти, сред които и пелина, се справят по-успешно със свръхрастежа на бактерии в тънките черва.

Съвременото лечение на бактериалния свръхрастеж в тънките черва се ограничава да орални антибиотици, чиято ефективност често варира. В рамките на изследване 140 участници с бактериален свърхрастеж в тъните черва, били третирани или с високи дози рифаксимин, или с билкови екстракти. Природните продукти били специално подбрани заради антимикробните си свойства – те включвали пелин, масло от риган, екстракт от мащерка и берберин.

При 46% от пациентите третирани с билки не били наблюдавани симптоми на бактериален свръхрастеж в тънките черва, в сравнение с 34% от приемалите рифаксимин. Старничните ефекти при пациентите лекувани с рефаксимин включвали анафилаксия, треска, диария и колит. В същото време при подложените на билкова терапия било докладвано за един-единствен случай на диария.

Изследването заключило, че билковата терапия е също толкова ефективна, колкото и рифаксимина. В допълнение билковата смес, съдържаща пелин е също толкова ефектива, колкото и тройната антибиотична терапия, прилагана при хора неподатливи на лечението с рифаксимин.

Какво точно представлява пелинът ? Artemisia absinthium  е ароматно, многогодишно растение, което принадлежи към семейство Compositae и се отличава със силно горчив вкус. Много представители на вида проявават медицински свойства.

Пелинът вирее в Европа и части от Африка и Азия. Днес се среща и в САЩ , обикновено расте около пътищата. Растението има сиво-зелено или бяло стебло, покрито с фини власинки и жълтеникаво-зелени листа. Листата имат жлези, съдържащи малки смолисти частици, които съхраняват естествените инсектициди.

Пелинът се предлага пресен или изсушен. Всички надземни части на растението имат медицински свойства. От листата и цветовете се извлича етерично масло. Изследване откри, че маслото съдържа поне 28 вещества, съставляващи 93.3% от масата му. Основните съставки са β-пинен (23,8%) и β-туйон (18,6%).

Туйонън е потенциално отровен химикал. Добавянето му в алкохол, увеличава концентрацията на туйон, имено това прави абсента толкова противоречива напитка.

Биологично активните съставки в пелина включват: ацетилени, аскорбинова киселина, азулени, каротеноиди, флавоноиди, лигнини, фенолни киселини, танини, туйон и изотион, сескитерпенови лактони

История и интересни факти

В древен Египет пелинът се е използвал за болки в областта на ануса и като добавка към виното. По-късно в европейската народна медицина билката вече се използва за стимулиране на раждането. В наши дни силната отвара от пелин облекчава раздразнения стомах и подпомага храносмилането.

Смята се, че абсетът – любимата алкохолна напитка във Франция през 19-ти век, предизвиква зависимост и се свързва с редица странични ефекти, познати като абсентизъм, водещ до необратими увреждания на централната нервна система.

Абсентът дължи популярността си на някои много известни писатели и художници, включително Ърнест Хемингуей, Анри Тулуз-Лотрек, Едуард Мане, Едгар Дега, Винсент ван Гог, Пабло Пикасо и Оскар Уайлд. Страдащият от маниакална депресия Винсент ван Гог бил пристрастен към абсента, някои дори твърдят, че любовта му към напитката е причина за зелено-жълтеникавия оттенък на творбите му (заради халюцинационните ефекти на туйона), както и че абсентът е влошил епилепсията му.

Абсентът е напитка с аромат на анасон, направена от няколко растения. Съставките включват цветове и листа от пелин, анасон и копър. Напитката е нелегална в САЩ и в много други държави. Разрешена е в част от ЕС, при положение, че съдържанието на туйон не надвишава 35 милиграма на килограм.

Туйонът е потенциално отровно вещество. Екстракт от пелин с отстранен туйон в момента се използва в редица алкохолни напитки, като вермут.

Как да го използвате ?

Пелинът се предлага в аптеките и дрогериите под формата на етерично масло, капсули, таблетки, тинктури и течни извлеци. Може да се използва пресен или изсушен за приготвянето на чай и запарки.

Най-добре е да се използва изсушената му форма с ниско или никакво съдържание на туйон. За да си направите чай, добавете от половин до 1 чаена лъжичка от сушената билка към чаша вряла вода и оставете до престои 15 минути. Не бива да използвате повече от чаена лъжичка, защото билката има силно горчив вкус. За най-добър ефект, чаят не бива да се подслажда, бихте могли да добавите мента или анасон, ако вкусът не ви понася.

Чаят от пелин е особено полезен за храносмилането, най-вече ако се приема преди обилно хранене, той облекчава газовете и подутия стомах.

В случай на паразити, най-добре е да приемате билката под формата на прах или таблетки.

Приемът на пелин трябва да става със знанието на лекар. Не бива да използвате високи дози, лечението не трябва да продължава повече от 4 седмици.

Странични ефекти

Пелинът не е предназначен за дългосрочна употреба. Във високи дози билката е токсична.

Ако приемате пелин за по-дълги периоди, може да се проявят следните странични ефекти: повръщане, безсъние, вертиго, тремори, безспокойство, гърчове, кошмари, мускулна слабост, проблеми с бъбреците, стомашни крампи, задържане на урина, жажда, изтръпване на ръцете и краката, дори парализа и смърт.

Не приемайте билката, ако сте бременна или кърмите. Добре документирани са абортивните свойства на пелина.

Ако сте алергични към други растения от семейство Asteraceae/Compositae, вероятно пелинът също ще причини алергична реакция.

Ако имате порфирия, трябва да внимавате, защото туйонът в маслото от пелин, може да насърчи производството на порфирин в тялото ви, а това да влоши състоянието ви.

Ако страдате от епилепсия или припадъци, консултирайте се с лекар преди да използвате билката.

Пелинът не се препоръчва при хора с бъбречни заболявания. Маслото може да причини бъбречна недостатъчност.

Не бива да използвате етеричното масло за ароматерапия, заради съдържанието на туйон, който действа като конвулсант и невротоксин.

Преди употреба на пелин, се консултирайте с лекар, защото веществата в растението засягат мозъка. Билката би могла да намали ефекта на антиконвулсантите.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

Последни новини