30 °C

Алмодовар и Уил Смит спорят за Netflix в Кан

Наградените в Кан филми трябва да бъдат прожектирани в киносалоните, заяви режисьорът Педро Алмодовар, който е председател на журито на кинофестивала.

Така Педро Алмодовар оказа натиск върху платформата Netflix, която за първи път участва с два филма в конкурсната програма, но отказва да ги пусне в киносалоните, съобщава АФП, цитирана от БТА.

"Ще бъде огромен парадокс "Златната палма" или друга награда да бъде присъдена на филм, който не може да бъде гледан в киносалон", каза Педро Алмодовар на пресконференцията на журито - "Това не означава, че не съм отворен за новите технологии, или за всичко, което тези технологии ни носят".

"Според мен, когато човек гледа филм за първи път, много важен е размерът на екрана. Той не трябва да е по-малък от стола, на който сте седнали. Трябва наистина да се чувстваш смирен и дребен срещу големия екран", настоя 67-годишния режисьор, чест участник в кинофестивала - "Единственото решение е новите платформи да приемат действащите правила... особено финансовите и данъчните".

Актьорът Уил Смит, който е член на журито, обаче зае по-умерена позиция. Той каза, че Netflix не пречи на младите да ходят на кино. Понякога обаче хората предпочитат да гледат филмите в къщи. Според него подобни платформи дават възможност на децата да гледат филми, които иначе не биха могли.

За първи път два филма в конкурсната програма за "Златна палма" са финансирани или разпространявани от Netflix. Това са "Историята на семейство Майровиц" на американския режисьор Ноа Баумбах с участието на Дъстин Хофмани и "Окча" на южнокорееца Бон Джун-хо с Тилда Сиунтън и Джейк Гиленхал.

Това разтревожи разпространителите, защото филмите на Netflix не излизат в киносалоните или не се съобразяват с регламента, който изисква между прожектирането на филм в зала и пускането му на видео за поръчки да минават три години. Затова организаторите на кинофестивала в Кан вече приеха правилото за следващото издание всички филми от конкурсната програма да излизат в киносалоните.

Източник: dir.bg

Хороскоп за 23.07.2017

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби

Моля, изберете зодия

;
Последни новини