От х:

Днес в x:

В новото френско правителство половината са жени

Новият френски кабинет е факт . Елисейският дворец разкри новия състав на правителството на Франция, съобщават АФП, Ройтерс, АП и ТАСС.

Коментатори определят правителството като носещо силно проевропейско послание – такова, каквото държавният глава отстояваше по време на кампанията си и затвърди в речта си, която произнесе в навечерието на победата. 

Обявяването му закъсня с един ден с официален мотив  да се направи щателна проверка за данъчните задължения на новите лица и за конфликт на интереси. Зад това обяснение обаче негласно се добавят обикновените пазарлъци по време на преговорите за съставяне на кабинет, а проблемите идват и от факта, че движението на новия френски президент „Напред” е нещо съвсем ново в политическото пространство.

Десният елемент  е заложен в самата структура на новия кабинет и той се базира на структурни съкращения. Министрите са 15 - с двама по-малко, отколкото в предишното правителство. Това обаче не означава, че сред новите министри няма представители на левицата.

Генералният директор на президентството Алекси Колер обяви имената на министрите.

По-рано тази седмица президентът Еманюел Макрон назначи за премиер 46-годишния Едуар Филип от партията на "Републиканците".

Жан-Ив льо Дриан, военният министър от кабинета на бившия държавен глава Франсоа Оланд от 2012 до 2017 г., заема креслото на министър на външните работи. Той е един от най-популярните министри. Дриан надзирава изпълнението на френските военни операции в Мали, Централноафриканската република, Ирак и Сирия.

Социалистът и кмет на Лион Жерар Коломб е назначен за министър на вътрешните работи на Франция. 69-годишният е кмет на Лион от 2001 г. Той е първият голям социалист, решил да подкрепи Макрон в президентската надпревара.

На поста министър на отбраната е назначен евродепутатът и центрист Силви Гулар. 59-годишната Гулар е проевропейски политик, работила във външното министерство на Франция като член на екипа, който договори условията след обединението на Германия през 1989-1990 г. Също е работила като политически съветник на италианския политик Романо Проди по време на мандата му като председател на Европейската комисия от 2001 до 2004 г. Член на Европейския парламент от 2009 г.

За френски министър на икономиката е назначен консервативният депутат Брюно льо Мер. 48-годишният Льо Мер е член на партията на "Републиканците".  Бил е земеделски министър от 2009 до 2012 г. при президента Никола Саркози.  Мер говори немски език и има много контакти в Берлин.

Центристът Франсоа Байру, лидер на партия Демократично движение, става правосъден министър.

Френската олимпийска шампионка по фехтовка Лора Флесел е новият министър на спорта.

Френският природозащитник Никола Юло е министър на околната среда.

Министър на бюджета е 34-годишният Жерал Дарманин.

Центристкият президент обеща да изгради мост между дясното и лявото във френската политика с раздаване на ръководни постове на политици от двата лагера.

Той предаде залог на кабинет на паритет - макар че само една от петте най-важни длъжности, тази на отбраната, отиде при жена.

Дългогодишният поддръжник на Макрон и мениджърът на кампанията Ричард Феран е възнаграден с портфейла за териториално сближаване.

Другите назначени министри:

Агнес Бузин - здраве
Мюриел Пеникод - труд
Мунир Маджуби - младши министър по въпросите на цифровите технологии
Франсоаз Нисен - култура
Жан-Мишел Бланкьор - национално образование
Жак Мезар - земеделие и храна

Марлене Шиапа, чийто успешен блог Maman Works я направи  "говорител на работещите майки", става министър на равенството между жените и мъжете.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини