От х:

Днес в x:

Камери снимат всеки ученик на матурите, 50 души следят залите в реално време

Системата за наблюдение на тазгодишните матури ще позволи индивидуален мониторинг на всяко едно от местата, на които ще седи ученик. Това ще позволи компютърен анализ при съмнение за преписване, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието. За целта всяко място в класните стаи ще бъде номерирано и за всеки ученик е определено конкретно място.

Матурата по български и литература е на 19 май, а вторият задължителен държавен зрелостен изпит (по предмет по избор) - на 22 май. Двата изпита започват в 8 ч. сутринта и продължават 4 часа, а за учениците със специални потребности са предвидени още два часа.

За българския са осигурени 4049 камери, а за втория изпит броят им ще е 4147.

Няма да има зала без видеонаблюдение.

Картината от камерите ще следят в реално време 50 представители на МОН и на регионалните управления на образованието.

13 500 квестори ще следят за реда на матурата по български език и литература. За втората матура са определени около 13 000 квестори. Те ще бъдат по двама в изпитна зала, още двама ще пазят в коридорите, квестори ще има и на входа на училището.

При провеждането на матурите като наблюдатели имат право да присъстват и до трима представители на родителите на ученици от училището, където се провежда изпитът. Имената им са уточнени месец преди изпитния ден от настоятелството, а в училищата без настоятелства - от родители на ученици в десети и единадесети клас.

ДЗИ по български ще има в 663 училища и общо 4099 зали. Вторият ще е в 604 училища и 4147 зали.

От тази година има 20 мониторингови центъра в цялата страна. Създадени са и мобилни групи със специализирано високотехнологично оборудване, които да наблюдават процеса. Нова мярка за сигурност са и модулите на матурите.

11 718 750 са възможните комбинации на изпита по български език и литература. За първи път тази година всички зрелостни изпити ще се оценяват електронно в 41 центъра за оценяване.

Учениците трябва да са в училищата 15 минути по-рано и да носят документ за самоличност, служебната бележка за допускане до изпита и химикал с черен цвят.

Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул.

Изпитите по четири предмета са разделени на два модула – математика, химия и опазване на околната среда, физика и астрономия, както и по биология и здравно образование. Останалите изпити се състоят от по три модула с различна продължителност.

Първият модул по български продължава 1 час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят максимум 30 точки. Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи до 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини