От х:

Днес в x:

Тръмп потвърди, че е дал секретна информация на Русия

Американският президент Доналд Тръмп потвърди, че споделил секретна информация с Русия. 

Информацията, че Тръмп е споделил секретни данни с руския външен министър Сергей Лавров съобщи "Вашингтон пост". От Белия дом я отрекоха, а говорителят на Лавров Мария Захарова обяви публикацията за фалшива новина и призова да не се четат американски медии, защото това е опасно. 

Малко по-късно обаче Тръмп взе обясненията в свои ръце и написа в Туитър, че е имал пълно право да сподели информацията с Русия, като по думите му го е направил по хуманитарни причини. 

В социалната медия Тръмп заяви, че е споделил "факти, свързани с тероризма и сигурността на пътническите полети". 

Тръмп допълни, че го е направил по "хуманитарни причини", защото искал Русия да направи повече в борбата срещу "Ислямска държава" и тероризма като цяло. 

Срещата в Белия дом, на която споделих тази информация, освен това бе публично достояние, отбеляза Тръмп, цитиран от Би Би Си.

Действията на Тръмп в случая не са незаконни, тъй като американският президент има право да декласифицира дадена информация. Случилото се обаче беше посрещнато с критики от страна на демократите, които веднага поискаха обяснения. 

Самият Тръмп отправи критики срещу опонента си за президентския пост Хилъри Клинтън след скандала с това, че е използвала личния си имейл за работна кореспонденция по времето, когато е била държавен секретар на САЩ. 

Тогава Тръмп подчерта, че тя се е отнесла много небрежно с много деликатна, строго секретна информация. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини