От х:

Днес в x:

Водата във Воден,Черногорово, Радиево, Крепост и Горски извор - с повишена алфа активност

Питейната вода в още пет села на територията на община Димитровград е с надвишено контролно ниво на обща алфа- активност, информират днес от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково. Такава е установена във Воден, Черногорово, Радиево, Крепост и Горски извор, сочат последните изследвания с днешна дата. В тази връзка от РЗИ временно ограничават използването на питейната вода в тези села. Същата може да бъде ползвана без ограничение за къпане и миене. Общо 11 села в димитровградско вече са с превишено ниво на алфа активност в питейната вода.

От вчера насам с органичение за употреба е питейната вода в селата Скобелево, Крум, Ябълково, Сталево и Бодрово. В края на миналата седмица повишена алфа активност  бе засечена във водата на село Върбица.

От Здравната инспекция са издали предписание на ВиК-  Димитровград, за осигуряване на вода за питейни нужди за населението в тези села. Предписание е издадено и на кмета на Димитровград с цел осигуряване на вода от регламентиран източник за детските градини и училищата в населените места. Среща с кметовете на засегнатите села се организира утре в Общината.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Х
    х
    3 -1
    18:57, 16 май 2017
    Плащайте после питейна вода....
  • 2
    Из
    Избирател
    6 0
    20:10, 16 май 2017
    Завишение нормите на водата има във селата Воден Крум и още няколко села във общината....знаем че Димитровград черпи вода от Черногорово и Крум. .защо кмета Иво Димов мълчи и не каже за водата във Димитровград....
  • 3
    То
    Този
    8 -2
    21:34, 16 май 2017
    Този кмет по пет ли ги кара селата. Само до пет ли може да брои, вместо да каже всички села в община Димитровград са с алфа лъчение! И това е истинското положение! Това му е известно отдавна но не иска да признае истинското фиаско на управителя -монтажник-сталинист. не иска да признае некомпетентността на общината по въпросите за В и К. Тази безстопанственост във Ви К неминуемо ще доведе до всичко това което се случва в момента. Лъжите на кмета нямат край. така подхвана мандата , така и ще го свърши. Тънките игри с Басейнова дирекция и РЗИ води до това. Срещу здравето на хората. Питам къде е прокуратурата. Защо не провери документациите за помпените станции. Половината помпени станции са без Разрешително за водоползване! Водата в Меричлери се смесва с вода с арсен, вместо да се доставя вода само от Димитровград.Да се провери управителя-монтажник, който нарежда смесването на водата. Това го прави умишлено и предоставя такава вода на населението на Меричлери. Да се провери от прокуратурата удостоверението за монтажник на В и К мрежи с което е назначен. Този монтажник, произведен фалшиво за 340 уч. часа уволни инжинери завършили 5 годишен курс на обучение във Висш строителен институт- София. Този управител е избран еднолично от кмета и за това резултатите са такива. Мясат си по фалшивите дипломи! Браво кмете, продължавай да лъжеш. Това е в кръвта ти!
  • 4
    То
    Този
    6 -1
    06:49, 17 май 2017
    След като е създадена Асоциациата по В и К, областния управител се явява Председател на тази организация. И това е новият-стар обл. управител г-н Дечев. Отговорност за всичко това което става в момента носят обл. управител, като Председател на Асоциациата, всички общински кметове в областа и управителите ва В и К. Защо Председателя на Асоциациата г-н Дечев не потърси отговорност от управителя-монтажник на В и К- Димитровград за безстопанствено и безотговорно отношение към В и К съоръженията и към хората. Защо Прокуратурата не се самосезира? От години смесва водата от Димитровград и тази от Меричлери и доставя вода с арсен за жителите. Половината села са без Разрешително за водоползване. Без Разрешително за водоползване е ПС "Крумска тераса" снабдяваща вода Димитровград, което значи, че се доставя вода с неизследван състав. Няма обособена и учредена санитарно охранителна зона. През другата, ПС "Черногорово-градска" снабдяваща с вода Димитровград преминава международна ж.п. линия което е не допустимо. Не се коси, не се чисти в районите на ПС и водоемите. Липсват огради, табели на СОЗ! Таксите за проктиране и ВОМА се присвояват, без да се издават фактури! Да се провери фалшивото удостоверение на управителя-монтажник! Всичко това е низ от некомпетентност и не се дължи на случаен фактор! Не се спазва Генералният план за В и К от общината и В и К - Димитровград. Не се спазват технологични процеси! През 2015 г. е приет водопровода Димитровград- Меричлери с цел захранване с вода на Меричлери. Вместо да пият чиста Димитровградска вода, управителя-монтажник нарежда да се смесва с водата от Меричлери, която има наличие на арсен. Този елемент се натрупва в организма. Липсата на Разрешително за водоползване показва, че се предоставя вода за питейни нужди без физическо и химическо изследване на водата. В случаите публикувани в сайта е видно, че В и К- Димитровград търгува незаконно със стока-вода без качества за пиене и се облагодетелствува с печалба за сметка на здравето на населението на общината. Всичко това е известно на кмета на общината като зам.-председател на Асоциациата по В и К. Защо не се използват 2-та кладенеца с хубава вода в западна посока от Черноконево, предвидени по Генерален план. Защо се скриха предписания и становища и как се прие водопровода Димитровград- Меричлери. Къде е сега кмета на гр. Меричлери, който разпространи до ДАНС и др. органи смешно писмо, вместо да разобличи истинските виновници за състоянието и доставянето на вода за жителите на гр. Меричлери. Докога ще се търпят излишни звена, като счетоводствата, управители на В и К вместо да се окрупнят и се работи съвестно и коректно както повелява Устава на Асоциацита. Трябва да се извърши проверка на дейността на В и К - Димитровград и потърси отговорност на управителя-монтажник, от досегашния гл.-счетоводител- Моливкин.
Последни новини