От х:

Днес в x:

Военното министерство с пропагандна кампания за наборната военна служба

Министерството на отбраната започна кампания за разясняване на положителните страни на наборната военна служба. След като новият военен министър Красимир Каракачанов оповести, че връщането на казармата е залегнало в управленската програма, в пропагандирането на идеята беше включен Националния военноисторически музей (НВИМ), който е подчинена на Министерството на отбраната структура. 

На 19 май в него ще бъде открита изложба под наслов: „Дълг по задължение: история и гледни точки“. От музея обясняват, че поводът е Международният ден на музеите и европейската инициатива Нощ на музеите. Темата на двете инициативи тази година е "Музеите и оспорваните истории: да кажем в музеите неизразимото".

Явно наборната военна служба попада в категорията на "оспорваните истории" и "неизразимото" и на нея ще бъде посветена изложба с историята на наборната служба в България от 1878 г. до 2007 г.

"С богатство от фотографски и видео материал, част от който е предоставен от партньорите ни Българска национална филмотека и Военния телевизионен канал, униформи и снаряжение, типични за войниците в различните периоди, тя показва характерните за казармения живот обучения, учения и ритуали", се казва в съобщение на НВИМ.

От музея уточняват, че "В звук и картина" посетителите ще имат възможност да проследят "разгорещените дебати „за“ и „против“ наборната служба", за да изградят свое собствено мнение "на базата на историческия прочит на темата". 

Изложбата ще бъде достъпна безплатно и на 20 май и в самата Нощ на музеите от 18.00 до 24.00 часа. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини