От х:

Днес в x:

А хората, които псуват, са по-добри приятели

Случвало ли ви се е да прекъснете отношения с приятел, който псува прекалено много? Не го правете повече, защото може да се окаже, че губите наистина ценен и лоялен човек. Не ни вярвате? Повярвайте тогава на науката.

Според комбинативно изследване на холандския университет в Маастрихт, Университета по наука и технологии в Хонг Конг, Станфордския университет и университета в Кеймбридж, хората с „по-мръсна“ уста са по-лоялни, по-социални и лесно се интегрират в средата. Прогнозата се базира на наблюденията, че експресивните хора изкарват емоциите си и така са „по-безопасни“ и по-малко агресивни спрямо околните. Освен това те по-лесно се справят със стреса и са по-склонни на състрадание и емпатия.

Не на последно място, липсата на силен филтър превръща съответните индивиди в по-прями и по-откровени на фона на останалите, което пък ги прави по-добри приятели. Изхождайки от това изследване, става ясно, че социалните норми пречат на формирането и развитието на положителни човешки черти (псуването се приема като липса на възпитание, култура и интелигентност и открито е осъждано).

Разбира се, употребата на подобни думи може да засегне други хора, но има и думички, които сами по себе си нямат конкретна насоченост и са „безопасни“. Учените съветват псуването да бъде трансформирано в някакво изкуство – например в рисуване или скулптиране, така че негативната енергия да излиза без да наранява други човешки същества.

Източник: tialoto.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини