От х:

Днес в x:

Д-р Ангел Кунчев: Скенер два пъти годишно = 10 г. пиене на забранената уранова вода в Хасково

- Д-р Кунчев, кога ще бъдат пуснати спрените 14 кладенеца в Хасково от двете помпени станции?

- Идеята е да източим малко от водата на тези кладенци, защото е възможно след спирането им преди месец, да има достатъчно натрупани вещества, които да дават алфа активност. Затова те трябва да се отмият, за да вземем след това чисти проби и да сме сигурни, че това, което се изследва, отговаря или не на изискванията. Източената вода ще бъде излята в реката.

- Кога ще е готов цялостният анализ на водата в България, разпореден от служебното правителство?

- Цялостен анализ на водата със 7050 изследвания се прави всяка година. Алфа активност имаше в района на Първомай, във Велинград и в Хасково. Във Варна имаше само в една проба, но при следващата стойностите се върнаха в норма. Сега има проблем в димитровградските села.

И в други райони на страната има други проблеми с питейната вода. Нитратите са масов проблем. В Северна България има проблеми с високите стойности на манган. Това са и двата най-проблемни показателя на първо и второ място в страната, след това имаме отклонения по отношение на желязото заради старите водопроводни съоръжения. Има и отклонения понякога на флуориди, на хром, но общо взето в повечето случаи стойностите се нормализират.

Имайте предвид обаче, че според изискванията на ЕС, при нас процента на районите, които не отговорят на изискванията за питейна вода, са малко под 4 % при допустими 5 % за Европа. Има други държави в ЕС, които са с по-висок процент.

- Кога ще бъде вдигната забраната за използването на питейната вода от спрените водоизточници в Хасково?

- Това няма да се случи, докато не излезе определената индикативна доза, защото е много възможно тя да се окаже в рамките на приемливото и с това ще отпадне необходимостта от ограниченията. Но докато нямаме такова заключение от Центъра по радиология и радиационна защита, няма как да се промени мярката. Имаме уверението на БАН, че това ще стане до месец.

При урана имаме максимална стойност, която ако се надвиши, директно спираме водоизточника, без замисляне, но при алфа-активността има контролни нива, които не са сами по себе си причина за моментално спиране на употребата на водата, а са индикатор да търсим кое предизвиква тази алфа-активност. И вече чак при изчисляването на индикативната доза се решава дали водата е опасна за здравето на хора.

Важно е да отбележа, че когато става въпрос за контролни нива и изчисляване на индикативни дози, и законодателят, и Европейската комисия, и Световната здравна организация, когато изчисляват риска за човешкото здраве, са били изключително консервативни и в променените норми са оставени огромни резерви, за да сме сто процента сигурни, че няма да има никаква опасност. Ето един пример: Когато изчисляваме индикативната доза за алфа активност и натрупването на радиация при човека, презумпцията е, че ефект може да се получи върху човешкото здраве 1:10 000 - ако пиете по два литра от тази вода само от този водоизточник в рамките на 70 години. Което сами разбирате, че рядко се случва, точно в този си вид. Но въпреки това при такова отклонение ние сме длъжни да търсим източника за алфа активността.

- Понеже хората не са специалисти радиолози, бихте ли нагледно обяснили, какво означава да пиеш вода от Хасково с количеството на алфа активност, отчитани до момента?

- При тези стойности на алфа активност, които са много близки до контролното ниво, риск може да съществува, но той е толкова нисък, че ние при други ситуации допускаме много по-голяма радиация. Например пушачите, ако пушат по една-две кутии на ден, натрупват по-висока радиация, също и тези, които често пътуват със самолет, защото атмосферата не ни пази от космическите лъчи, а там получаваната доза е значително по-голяма. А изследванията показват, че радиологичната натовареност на населението в 60-70 % идва от медицински дейности. Ако например си правите скенер на коремен орган два пъти годишно, получавате радиоактивна доза, която се равнява на поне 10 години пиене на вода със стойностите, като тези в Хасково в момента.

Интервю на Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

  • 1
    Ке
    Кенанския Маймун
    26 -16
    08:48, 16 май 2017
    Ако го обесим за топчетата на някой ченгел на Кооперативния пазар
    всичко ще си каже прасето :))
  • 2
    Ке
    КЕНАНСКИ ВОДОЛАЗ
    38 -5
    09:05, 16 май 2017
    Проблема е липсата на компетентни хора и бързи решения-отначало криха, после забраниха, а сега се чудят какво да кажат на хората-простотия до шия!
  • 3
    Bl
    blabla
    32 -3
    09:22, 16 май 2017
    Търпелив народ сме, що още на такива им слушаме лъжите
  • 4
    00
    001
    37 -6
    09:26, 16 май 2017
    Уран във водата няма всичко е политика!!!!!!!!!! Урана е на 300 метра а водата е на 30 метра какъв уран кви пет лева????????има 2 000 000 лева за крадене но не и уран!!!!!!!!!!!!!!и някой със сигурност е ги открадне а вие му ръкопляскайте!!!!!!!!!на печелившите честито!!!!!!!!!
  • 5
    Цитат от интервюто: "Имайте предвид обаче, че според изискванията на ЕС, при нас процента на районите, които не отговорят на изискванията за питейна вода, са малко под 4 % при допустими 5 % за Европа."
    Въпрос - А тези, които живеят в тези 4-процентни райони за обречени да ги смятаме? Редно е поне да им осигурите пожизнена пенсия още от раждането. А Вие, докторе, да станете кмет в такъв район.
    • Jo
      John
      2 -4
      11:23, 16 май 2017
      къде ги видя тез 4%, то няма и 10% измервания още!
  • 6
    Ек
    ЕКСПЕРТИЗА
    29 -10
    10:38, 16 май 2017
    Важаеми съграждани,
    видяхте ли некомпетентността на делян добрев излезе на светло !

    Не може да се реши проблема с нови сондажи,защото излязоха резултати с висока обща алфа активност и в димитровградска община.още повече, че в 35 хасковски села не е изследвано качеството на водата, ако и там излязат високи стойности на общата алфа активност, трябва да направим цялата област в сондажи, а може би целта е тази, не да се реши проблема с качеството на водата, а да се крадат едни пари на българският данъкоплатец.

    Делян добрев подведе и излъга премиера борисов като го накара да отпусне 2 000 000 лв. За нови радиоактивни сондажи !
    Решението на експертите по казуса е пречиствателни станции които са в пъти по-евтини от направата на сондажи!

    Делянчо алчно копеле, май ще се разминиш с краденето на парички от нови сондажи !!!
  • 7
    Ек
    ЕКСПЕРТИЗА
    29 -6
    10:47, 16 май 2017
    Делянчо, по- голямо излагане от това не е имало, наредили сте отбор от Гербери които ако излезете на свободния трудов пазар и за чистачки няма да ви вземат.
    Предложи решение с нови сондажи и се.провали за смях стана, оказа се че лаенето беше за тези 2 милиона да ги откраднете и да не се реши проблема с качеството на питейната вода в Хасковско. Много разбиращ беше делянчо , но нещо липсата на компетенция стигна до там че не могът да обяснят на хората за проблема и да предложат решение.само отлагат проблема и ще се стигне до режим на водата в хасково!!!
  • 8
    Ек
    ЕКСПЕРТИЗА
    27 -5
    10:48, 16 май 2017
    Този георги колев който е председател на парламентарната комисия за решаване на проблема с качеството на водата в хасково познавате ли го ? Какъв специалист е ? Селски кмет на село стойково - община хасково от бкп, после минал през сдс , най-големия депесар, после минал в герб и акостирал в нфсб. Той има същото висше образование като делянчо, купено, има и същата алчност да мами и краде . ,та той щял да решава проблема те заедно искат да откраднат едни пари сега 2 000 000 лв.,а после ако може и повече, но да не решат проблема с водата в хасково !
  • 9
    Сч
    счетоводител
    23 -2
    11:09, 16 май 2017
    Георги Колев е едно просто и нагло момче, завършило спортното училище в Хасково. Специалност - никаква, уж баскетболист, представя се дълги години като шампион по бокс на България. През периода 2003 - 20010 год. се подвизаваше в ДПС. В централата на ДПС козируваше на Касим Дал и Емил Пенев. Съдружник на Станимир Милев и Телят Хасан. Прецакаха го, съди ги, злепоставя ги. работеше в Жеко Димитров известно време в далечното минало, после кмет на едно село в Хасковско - Брягово май беше. Асфалтира там нещо, съдиха го, разследваха го. некадърник голям. Сега депутат. Е.аси май..та.! И това ми било народен представител.
  • 10
    Ве
    веселушко
    4 -17
    11:19, 16 май 2017
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 11
    Ha
    haivaneee
    16 -7
    11:25, 16 май 2017
    Абе, хасковски мауци, кауни и хайвани, вий сте най-простите хора в най-простата държава. Този доктор, дето избяга от града и не иска да чуе за него явно е по-хитър, макар и той да е с каунска жилка. К'во сте ми го изтипосали сега тука да обяснева, едва ли не, колко е полезна урановата вода с алфа частици. Ми пийте си я и си я платайте по 3 лева. Платени тролове обясняват как водата била така още от времето на Римската империя. Абе, алам колу, то до преди десет години водата идваше в града от яз. Тракиец, ама кой да ти помни толкова... Та, пийте и дерзайте, но като отидете в друг град ви познават от къде сте от киломенри по светещата аура.
    • 00
      001
      8 0
      12:41, 16 май 2017
      Никога водата не е била само от язовир тракиец!!!!!
  • 12
    Ст
    Старите Лозя
    5 -2
    12:00, 16 май 2017
    От другата стана на Ямача няма уран.... В Старите лозя и къде Конуш водата си е чиста :))
  • 13
    Ма
    Маук
    13 -4
    12:19, 16 май 2017
    Нека този хубав човек след като е много наясно с водата в Хасково, всеки ден да идва и да пие по една чаша вода от произволен Хасковски дом и това да се излъчва на живо в Фейсбук! Пък тогава да ми говори кое на какво е равно! Хубаво е да се запознае и с новите технологии на скенерите и дали изобщо има някакво облъчване или принципа е съвсем друг!
    • 00
      001
      1 0
      17:44, 16 май 2017
      Принципа бил съвсем друг явно с право се зовеш маук
  • 14
    .лисан
    6 -2
    15:09, 16 май 2017
    Всички хасковски кауни сте за хайван пазар! Там има хубава вода за хайвани като вас!
  • 15
    Аа
    аа
    3 -1
    21:05, 16 май 2017
    Стана ли ви ясно сега защо са мълчали толкова време като ......... Водата на много места около Хасково е такава. Веднъж като са излъгали и после е нямало как да кажат истината. Ако не ги бяха натиснали за нормите от Европейския съюз сигурно още дълго време щяха да продължат. Сега ни убеждават , че даже било полезно.
  • 16
    Fi
    fireadr
    1 -1
    06:20, 17 май 2017
    Мога да повярвам на доктора, но ако беше казал - толкова са допустимите стойности - толкова са измерените стойности! Иначе ще получава коментариите по-горе.
  • 17
    Го
    гого
    1 -1
    12:12, 18 май 2017
    Много политика се вкара в тази история. Първо след като са измерени стойности на уран над допустимите преди ПОЛОВИН ГОДИНА,някой ги е скрил от населението,като е нарушил ЗАКОН!! Този някой е експерт,директор,министър или някой по високо!! Този някой си има име,защо никой не го назове. Преди изборите говорихте едно,сега друго,как да ви вярва човек!!!
  • 18
    АС
    А сега де
    0 0
    16:14, 18 май 2017
    Защо скрихте статията с изказването на професора???Защото не е изгодно да се чете ли?
Последни новини