Комплекс Райски кът

Д-р Ангел Кунчев: Скенер два пъти годишно = 10 г. пиене на забранената уранова вода в Хасково

- Д-р Кунчев, кога ще бъдат пуснати спрените 14 кладенеца в Хасково от двете помпени станции?

- Идеята е да източим малко от водата на тези кладенци, защото е възможно след спирането им преди месец, да има достатъчно натрупани вещества, които да дават алфа активност. Затова те трябва да се отмият, за да вземем след това чисти проби и да сме сигурни, че това, което се изследва, отговаря или не на изискванията. Източената вода ще бъде излята в реката.

- Кога ще е готов цялостният анализ на водата в България, разпореден от служебното правителство?

- Цялостен анализ на водата със 7050 изследвания се прави всяка година. Алфа активност имаше в района на Първомай, във Велинград и в Хасково. Във Варна имаше само в една проба, но при следващата стойностите се върнаха в норма. Сега има проблем в димитровградските села.

И в други райони на страната има други проблеми с питейната вода. Нитратите са масов проблем. В Северна България има проблеми с високите стойности на манган. Това са и двата най-проблемни показателя на първо и второ място в страната, след това имаме отклонения по отношение на желязото заради старите водопроводни съоръжения. Има и отклонения понякога на флуориди, на хром, но общо взето в повечето случаи стойностите се нормализират.

Имайте предвид обаче, че според изискванията на ЕС, при нас процента на районите, които не отговорят на изискванията за питейна вода, са малко под 4 % при допустими 5 % за Европа. Има други държави в ЕС, които са с по-висок процент.

- Кога ще бъде вдигната забраната за използването на питейната вода от спрените водоизточници в Хасково?

- Това няма да се случи, докато не излезе определената индикативна доза, защото е много възможно тя да се окаже в рамките на приемливото и с това ще отпадне необходимостта от ограниченията. Но докато нямаме такова заключение от Центъра по радиология и радиационна защита, няма как да се промени мярката. Имаме уверението на БАН, че това ще стане до месец.

При урана имаме максимална стойност, която ако се надвиши, директно спираме водоизточника, без замисляне, но при алфа-активността има контролни нива, които не са сами по себе си причина за моментално спиране на употребата на водата, а са индикатор да търсим кое предизвиква тази алфа-активност. И вече чак при изчисляването на индикативната доза се решава дали водата е опасна за здравето на хора.

Важно е да отбележа, че когато става въпрос за контролни нива и изчисляване на индикативни дози, и законодателят, и Европейската комисия, и Световната здравна организация, когато изчисляват риска за човешкото здраве, са били изключително консервативни и в променените норми са оставени огромни резерви, за да сме сто процента сигурни, че няма да има никаква опасност. Ето един пример: Когато изчисляваме индикативната доза за алфа активност и натрупването на радиация при човека, презумпцията е, че ефект може да се получи върху човешкото здраве 1:10 000 - ако пиете по два литра от тази вода само от този водоизточник в рамките на 70 години. Което сами разбирате, че рядко се случва, точно в този си вид. Но въпреки това при такова отклонение ние сме длъжни да търсим източника за алфа активността.

- Понеже хората не са специалисти радиолози, бихте ли нагледно обяснили, какво означава да пиеш вода от Хасково с количеството на алфа активност, отчитани до момента?

- При тези стойности на алфа активност, които са много близки до контролното ниво, риск може да съществува, но той е толкова нисък, че ние при други ситуации допускаме много по-голяма радиация. Например пушачите, ако пушат по една-две кутии на ден, натрупват по-висока радиация, също и тези, които често пътуват със самолет, защото атмосферата не ни пази от космическите лъчи, а там получаваната доза е значително по-голяма. А изследванията показват, че радиологичната натовареност на населението в 60-70 % идва от медицински дейности. Ако например си правите скенер на коремен орган два пъти годишно, получавате радиоактивна доза, която се равнява на поне 10 години пиене на вода със стойностите, като тези в Хасково в момента.

Интервю на Красимира Славова


21 Коментара

Хороскоп за 25.06.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини