От х:

Днес в x:

От днес вече работим за себе си, попълнили сме държавната хазна

От 16 май на татък вече ще работим за себе си, след като сме платили данъците си към държавата. Или иначе казано, ако до вчера като граждани сме работили за правителството, то днес вече сме свободни от задължението си да пълним хазната.

Разбира се датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано. 16-ти май обаче е изчислен с точност като Ден на свобода от правителството у нас. През 2015 година той настъпи на 2-ри май, а миналата година на 6-ти май. Този ден е известен по света като Tax Freedom Day.

През последните две години са ни били необходими по 133 дни, в които сме работили, за да попълним хазната. През 2017 г. те са 136. През тази година българите ще изработват средно по 261 млн. лв. за един календарен ден, изчисляват експертите от Института за пазарна икономика.

Днешната дата 16 май с най-голяма точност отчита преразпределението през приходната част на бюджета. Най-много дни през 2017 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни малко над 19 дни. За осигуровките ще ни е нужен пълен месец – 22 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за близо 8 дни. Други 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини