От х:

Днес в x:

Срещу нелегалните мигранти: Унгария пусна ток по оградата

Унгарските власти пуснаха ток по изградената вече ограда по южната им граница срещу нелегално влизащите мигранти.

Отскоро покрай оградата, опасваща унгарско-сръбската граница, се издигат табели, предупреждаващи на унгарски, сръбски и арабски език, че по съоръжението тече ток. Не се посочва волтажът, нито какви поражения може да нанесе. Не се знае също дали по цялата ограда тече електричество.

Унгарският сайт index.hu съобщава, че един от работниците, монтиращи съоръжението, пострадал, след като получил електрически шок, и бил приет в болница.

Министерството на вътрешните работи отказа да коментира инцидента, като насочи журналистите към фирмата изпълнител. Запитано от чуждестранна медия обаче министерството излезе с изявление, че по оградата е монтирана "охранителна система, използваща електрически импулси".

Според документа такава система ще бъде поставена по цялото протежение на границата. Съоръжението е безопасно за хората, се казва в изявлението на ведомството.

"Правителството отдели значителни средства за строежа на нова преграда зад съществуващото техническо съоръжение. Мярката се налага поради факта, че не сме сигурни какъв имиграционен натиск ни очаква", коментира Янош Лазар, началник на кабинета.

Правозащитници обаче смятат, че мярката е нехуманна.

"Тя не е в разрез с международните конвенции, нито е сериозно престъпление, но противоречи на всички човешки, християнски и европейски ценности", коментира Агнеш Вадай от Демократична коалиция.

Строежът на оградата започна през 2015 г. и тя постепенно бе доизградена. Наскоро втора преграда бе изградена паралелно с първата, дълга 155 км.

Източник: dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини