От х:

Днес в x:

Разделят тестовете за матурите на 2-3 модула

По-малко от седмица остава до матурите за 12-ти клас. За първи път в редовната сесия тестовете ще бъдат разделени на два или три модула, съобщи БНТ.

Мярката вече беше приложена от просветното министерство, но на поправителната сесия през септември миналата година. Тя доведе по значително по-малко преписване. 

За първи път редовните матури през месец май ще се проведат на модули. Министерството предприе мярката, за да спре преписването и купуването и продаването на матури. 

Всички изпити остават от по 4 часа. 

Матурата по български език и литература ще бъде от три модула. Първият модул ще продължи един час, втория модул - също един час и третия модул - два астрономически часа. Първият модул ще бъде от въпроси със затворени отговори. След като го решат, учениците предават листа с отговорите си, той се запечатва и те вече не могат да работят по този модул. Вторият модул ще бъде от въпроси със свободни отговори, той също се предава и запечатва. Третият модул е писане на интерпретативно съчинение или есе.

Колкото и странно да звучи, в тази ситуция е важно кога учениците могат да напуснат стаята и да отидат до тоалетната, тъй като многобройните проверки на просветното министерство установиха, че именно в тоалетните чрез втори телефон зрелостниците получават информация отвън за решенията на теста - а, б, в или г. Затова идеята е да не може да се излиза по време на модулите. 

Когато модулът е до 90 минути тоест час и половина, учениците не напускат залата. Единствено, когато модулът е с по-голяма продължителност, те могат да излизат след изтичане на първите 90 минути от съответния модул. Т.е. на изпита по български език може да се излиза само по време на третия модул, тъй като той е от 2 часа, но след час и половина писане и защото е преценено, че цяла тема не може да се издиктува по телефона. 

На три модула, освен матурата по български, се разделят и матурите по френски, немски, руски, испански, италиански, история и философия. При тях важат същите правила и продължителност както при матурата по български. 

В отделна група са матурите по английски език и география - тук първият модул е един час, а вторият и третият са по час и половина и учениците нямат право да излизат от стаята по време на модулите. 

Има и трета група от предмети - математика, химия, биология и физика, които са само на два модула съответно с продължителност час и половина и два часа и половина.Тук фактически не се пише тема и затова няма трети модул, учениците могат да излизат от стаята по време на втория модул. 

При всички матури ако ученикът напусне сградата, няма право да се върне и да продължи. Сутринта модулите ще се подават към училищата един след друг, а не наведнъж. Остават и другите правила за сигурност - родителите могат да присъстват в училищата, ще има видео наблюдение и квестори. Промяна в учебно-изпитната програма няма.

Матурата по български ще бъде в петък - на 19 май. Втората матура по избор - на 22 май, третата матура по желание ще е между 26 и 31 май. 

Очаква се да се явят над 50 000 дванайсетокласници. Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни. 

Има и новост, свързана с професионалните гимназии - от тази година втората матура при тях може да бъде и средноаритметичната оценка от изпитите за професионална квалификация. 

Освен това тази година матурите за първи път ще се проверяват дистанционно, с компютри, разположени в 41 центъра в цялата страна - така процесът ще се опрости и няма да се налага оценките да се прехвърлят от хартия на компютър.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини