От х:

Днес в x:

Осъдиха Мартин Карбовски за дискриминация

Софийският районен съд осъди Мартин Карбовски за дискриминация, съобщават от Българския хелзински комитет (БХК).

С решение от 27.04.2017 г. съдът осъжда журналиста за преследване като форма на дискриминация срещу правозащитника и служител на БХК Радослав Стоянов в епизод на „Предаването на Карбовски“, излъчен по TV7 на 12 януари 2014 г. Откъс от предаването е посветен на Стоянов, който става обект на оскърбления и подигравки. Причината за това е сигнал, подаден от него до Комисията за защита отдискриминация (КЗД) срещу Карбовски за женомразка статия на журналиста.

Гости на Карбовски в студиото са Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, които също участват в атаките срещу правозащитника, тъй като срещу тях също са предприемани правни действия от БХК и Стоянов за дискриминация, обясняват от комитета. Докато събеседниците хулят и се подиграват на Стоянов, на видеостена в студиото продължително време се излага в увеличен размер образът му и се повтаря името му. СРС установява, че Карбовски злепоставя името и образа на Стоянов в обществото заради сигнала на правозащитника срещу него.

Карбовски представя правозащитната дейност на Стоянов като „подмолна“, а него – като „доносник“. Водещият злепоставя Стоянов и като неколкократно оприличава правозащитната му дейност, както и сексуалната му ориентация, на фашизъм – например „гейове-фашисти“.

СРС отхвърля довода на Карбовски, че не следва да носи отговорност за изявленията си, тъй като Стоянов е обществена личност и следва да има по-голяма търпимост към обществена критика. Съгласно решението на съда, дори и да е така, това не води до извод, че свободата на словото е неограничена по отношение личността на
Стоянов. Мотивът на съда е, че свободата на словото подлежи на ограничения, когато руши правата и доброто име на друг човек. 

Карбовски е осъден да заплати на Стоянов обезщетение за неимуществените му вреди. Журналистът трябва и да публикува диспозитива на осъдителното решение за своя сметка в ежедневник по избор на правозащитника, както и да се въздържа от всякакво по-нататъшно преследване спрямо него.

 „Преследването и потисничеството над маргинализираните групи в обществото – сексуални, етнически и верски малцинства – е във възход. Основно оръжие в тази битка са изопаченията, лъжите и откровените обиди срещу всеки, който защитава тези групи. Тези, които искат да възпроизвеждат омраза, стереотипи или потисничество, обясняват как те са жертви и как нацията трябвало да стане велика отново. Зад този параван обаче вършат това, което върши всеки насилник – малтретират. Днес със слово, а утре може и с юмруци. Историята е показала, че двете ги дели само крачка. Затова считам, че днешната победа не е малка. Насилниците не трябва да се хвалят и величаят, а да се наказват", коментира Стоянов. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ге
    Георги
    9 -1
    20:34, 12 май 2017
    Срам и позор за българският съд! С това си действие доказват, че не са независим орган, а слуги на БХК и Сорос.
Последни новини