От х:

Днес в x:

21 °C

Швейцария резна достъпа на българи до пазара на труда

Швейцарското правителството в Берн обяви, че от 1 юни 2017 въвежда трудови ограничения за граждани на България и Румъния. Конкретно става дума за следното: Швейцария налага ограничаване на издаваните разрешителни за работа за хора от двете страни за период от 12 месеца, като мярката се отнася само до разрешителните от категория "Б", които важат за 5 години, без да се засяга категория "L", отнасяща се до краткосрочните разрешителни за една година.

В момента в Швейцария живеят близо 14 400 румънци и около 8 100 българи. А от статистическите данни става ясно, че през 2016 миграцията от двете страни е нараснала двойно в сравнение с 2015, пише "Дойче веле".

Затова през следващите 12 месеца Берн ще ограничи издаваните дългосрочни разрешителни за работа до 996 броя общо за двете страни. Както става ясно от съобщение на правителството, в Швейцария живеят твърде много сезонни работници от двете страни. А те доста често са безработни.

"Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) обаче отбелязва, че българите и румънците много лесно могат да заобиколят нововъведените ограничения. Новото решение ще доведе просто до разместване на пластовете: краткосрочните разрешителни за работа ще се увеличат за сметка на дългосрочните разрешителни, коментира вестникът и посочва, че опитът с други източноевропейски страни от ЕС вече го е доказал.

"Правителството преди време вече задейства предпазната клауза при осемте източноевропейски страни, присъединили се към ЕС през 2004. Тя обаче беше на практика обезсмислена, тъй като работниците от тези страни започнаха да кандидатстват за краткосрочни разрешителни за работа вместо за дългосрочни", пише изданието и добавя: "Факт е, че броят на краткосрочните разрешителни тогава силно нарасна.

"Българите не се редят на опашка за Швейцария"

В статията се посочва още, че правителството в Берн се е поучило от грешката си и при споразумението с Хърватия е издействало включването на по-строга предпазна клауза.

"В случая с България и Румъния обаче вече беше твърде късно за въвеждането на по-строги правила", заключава НЦЦ.

В интервю за швейцарския сайт 20min.ch българската посланичка в Швейцария Меглена Плугчиева заявява, че въвеждането на ограничителната клауза не бива да се драматизира излишно и подчертава:

"От България няма засилен миграционен натиск. Българите не се редят на опашка, за да заминат за Швейцария. България отбелязва икономически прираст от 3,2%, а безработицата намалява. България е фактор за стабилност в региона."

Във форумите на швейцарските онлайн-издания са публикувани и различни читателски отзиви.

В blick.ch читател пише, силно иронично: "Безработните швейцарци сигурно вече подскачат от радост, че ще могат да работят по нивите и да прибират реколтата вместо българите и румънците. Да не говорим за работодателите, които просто изгарят от нетърпение да назначат своите висококвалифицирани сънародници на работа и то за двойно по-високи заплати. А може би работодателите ще оставят реколтата просто да изгние, защото никой вече няма да е в състояние да заплаща за труда на нивата ..."

В същия форум друг юзър пише: "Тези мерки са абсолютно безсмислени. Най-много чужденци в момента пристигат не от ЕС, а от страни извън него - по линия на събирането на разделени семейства. А хората от България и Румъния идват в Швейцария, за да работят. За разлика от други, които директно се лепват за социалните служби".

 


Източник: dnes.bgКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 20.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини