От х:

Днес в x:

Ердоган в Белия дом на 16 май

Американският президент Доналд Тръмп ще приеме турския си колега Реджеп Тайип Ердоган на 16 май във Вашингтон, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес, като се позоваха на пресслужбата на Белия дом, пише БТА. 

Тръмп и Ердоган ще обсъдят по-нататъшното укрепване на отношенията между Съединените щати и Турция и задълбочаването на двустранното сътрудничество в борбата срещу тероризма.

Анкара е близък съюзник на Вашингтон в кампанията срещу джихадистката групировка "Ислямска държава".
Посещението на Ердоган в САЩ идва броени седмици, след като на референдум турците гласуваха за значително увеличаване на правомощията на своя президент, припомня АП. Международни наблюдатели обаче казаха, че гласуването е било опорочено.

Тръмп поздрави Ердоган за резултата от референдума, заради което си навлече остри критики, че си затваря очите за авторитарни лидери, отбелязва Асошиейтед прес.

Във вторник американският президент одобри Щатите да въоръжат кюрдите, участващи в Сирийските демократични сили, за да им помогнат за бързото превземане на Ракка. Кюрдските бойци са част от Отряда за защита на народа, от своя страна крило на Работническата партия на Кюрдистан, която воюва с Турция за автономност от 80-те години. Поради тази причина Анкара реагира с остра критика и темата вероятно ще бъде сред обсъжданите между държавните глави. 

Коментари в сайта

Последни новини