От х:

Днес в x:

Многоликата кирилица през вековете

Изображение 1 от 5

    Националният исторически музей отбелязва Деня на старобългарската писменост и култура с камерна експозиция, включваща едни от най-ценните, български ръкописи и икони с изображения на светите братя, съхранявани в музея. Денят на светите равноапостоли Кирил и Методий - 11 май е празник, утвърдил се в периода на Българското възраждане, когато се засилва и интересът към изобразяването на първоучителите в икони и стенописи.

    Това е празник на светлината-слово, на ведрия път на знанието и на културната идентичност на българския народ.

    Изложбата представя многоликата кирилица, съхранена в ръкописи като Боянския псалтир от XIII век, „Часослов” на Софроний Врачански от XVIII век, „История славянобългарская” на Паисий Хилендарски в преписа на Тодор Пирдопски от 20-те и 30-те години на XIX век.

    Иконите в експозицията допълват облика на писаното слово, с различната страна на почита към Кирил и Методий и техните ученици. За първи път се показва копие на иконата на „Свети Седмочисленици”, на която е изобразено успението на Св. Ангеларий и св. Горазд, и чийто оригинал се съхранява в Иконографския музей „Онуфрий” в Берат, Албания.

    Експозицията е отворена за посещение от 11 май до 31 май 2017 г.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини