От х:

Днес в x:

Радио Кърджали с прощъпулник на първата си годишнина,колегията уважи празника

Вчера Радио Кърджали,най -младата радиостанция на БНР навърши година от създаването си и демонстрира ,че вече е проходило уверено.За да почетат празника бяха дошли колеги от регионални станции от страната,както и представители на ръководството на националното ръководство.Приветствие поднесе програмният директор на БНР Мартин Минков.Честването бе уважено и от председателя на общинския съвет Раиф Мустафа,зам.-кмета Веселина Тихомирова,омбудсмана Расим Муса,кметовете на общините Кирково и Неделино Шинаси Сюлейман и Боян Кехайов,двигателят на Златоград Александър Митушев.На кораба „Емона“ прозвуча каба гайда.Язовир „Кърджали“ бе огласен от „Илел е Делю хайдутин“.Имаше поздравителни адреси от колеги и институции.

За изминатия път и бъдещите планове,говори директорът на Радио Кърджали Красимир Ангелов.Ето и словото му:

Скъпи гости, уважаеми колеги

Днес Радио Кърджали отбелязва една година от своето създаване. На 9 ти май 2016 та, точно в 9 часа прозвуча първия сигнал на най-младата регионална радиостанция на Българското национална радио. Неговото създаване беше заложено още през 2007 година, то беше част от концепцията на Валерий Тодор, избрания тогава за Генерален директор на БНР . Липсата на финансов ресурс забави реализирането на този проект. През 2015 година бяха закрити средновълновите предаватели в страната, като остана да работи само този във град Видин. Слушателите на Българското национално радио и по-специално на предаванията на Радио България останаха без покритие с качествен сигнал. За да реши този проблем, екипът на тогавашния генерален директор Радослав Янкулов започна подготовката за стартиране на проекта за Радио Кърджали. Въпреки скромните си възможности БНР отдели от своя бюджетен ресурс и инвестира близо половин милион лева за ремонт на предостъпените от община Кърджали помещения, за изграждане на студио и оборудване на новите работни места за журналисти, звукорежисьори и инженерния персонал. Успоредно с това започна процедурата по кандидатстване и получаване на лицензия на Радио Кърджали от Съвета за Електронни медии. Беше проведен конкурс, беше сформиран екипа на бъдещата регионална радиостанция, беше проведено неговото обучение в Българското национално радио. В създаването на Радио Кърджали се използва опита на останалите регионални радиостанции на Българското национално радио. Не искам да омаловажавам ролята на нито една радиостанция, но и не мога да не подчертая помощта, която получихме от Радио Бургас и Радио Видин. Още тогава, при първите ни стъпки, а и сега със своя опит и с добри и своевременни съвети да нас са колегите от Радио Пловдив и Радио Стара Загора. Радио Кърджали беше създадено в последните дни от мандата на господин Радослав Янкулов, но истинското развитие и утвърждаване на като медия протича при управлението на сегашният генерален директор на Българското национално Радио господин Александър Велев. Тук не мога да не изкажа истинска благодарност към него и към екипа му, защото Радио Кърджали е това, което е благодарение на тяхната непрекъсната помощ.

В първите месеци от своето съществуване Радио Кърджали излъчваше три часова всекидневна програма – от 9 до 12 часа. От първи януари 2017 година регионалната радиостанция премина на 6 часова всекидневна програма. Тя включва информационни емисии на всеки кръгъл час и общо 16 предавания, като 14 от тях са специализирани. Тях ще ги представим малко по-късно. Екипът ни е от десет човека – ръководство – директор- Красимир Ангелов, главен счетоводител – Тинка Георгиева, главен инженер- Емил Райнис и музикален редактор- Ангел Чавдаров. В радио Кърджали работят четирима журналисти – Петя Тенева, Станислава Георгиева, Галина Авренлиева и Стефан Самуилов те са и репортери, и водещи на новинарски емисии, и водещи на общоинформациони и специализирани предавания. Когато говорим за първите не мога да подмина Ненко Станев - - журналист, дългогодишен кореспондент на вестник 24 часа. Той беше с нас в първите три месеца. Звукорежисьор на Радио Кърджали е Илия Ташев, а тонтехник, който заедно с това изпълнява и функциите на звукорежисьор е Мехмед Реджеб. Радио Кърджали работи и с други, външни автори – сред тях са Горан Благоев, водещ на телевизионното предаване на Българската национална телевизия „Вяра и общество“ и отец Боян Саръев, - археолозите Благовест Молев и Полина Пиперкова от екипа на професор Николай Овчаров, Валя Апостолова, кореспондент на Българското национално радио от Кърджали, журналистката от вестник „Нов живот“ Радка Петкова, Божидар Чолаков и средношколците Елица, Ерай,Петър, Милица, Ева и Мелиса - от трите най-големи училища в Кърджали.

Какво предстои пред Радио Кърджали? Програмата е амбициозна – от първи януари 2018 година регионалната радиостанция вече ще излъчва 12 часова собствена програма, а от първи януари 2019 година вече ще премине на 18 часа всеки ден. Ще бъдат разширени технологичните мощности, още в края на тази година ще бъде създадено второ студио и оборудвани нови места за разрастващия се екип. Програмата за развитие предвижда от началото на следващата година да бъдат назначени на работа нови 5 ма души – четирима журналисти и един звукорежисьор. До началото на 2019 година екипът на Радио Кърджали вече ще бъде от 30 души. Това е доста сериозно предизвикателство, в Кърджали са много малко подготвените кадри и ние реално трябва да работим не само за развити на Радио Кърджали, но и да създадем наша, журналистическа школа от млади и можещи журналисти, музикални редактори и звукорежисьори.

В момента сигналът на Радио Кърджали покрива област Кърджали и по-голямата част от областите Хасково и Смолян. Сигналът ни се лови и в Северна Гърция и части от западна Турция. Има много обаждания на наши слушатели от Комотини, Александруполис, Одрин и Орестияда. Благодарение пак на слушателски обаждания разбрахме, че имаме вярна аудитория дори и на остров Тасос. Предстои ни увеличаване на мощността на предавателят ни на връх Стръмни рид с близо три пъти и се надявам, че това ще ни помогне да увеличим своята аудитория и в нови райони. Надявам се не само като възможност да ни слушат, а и като съдържание на програмата на Радио Кърджали.

Днес отбелязваме първата година от създаването на Радио Кърджали – най-младата регионална радиостанция от семейството на Българското национално радио. Красиво време – на нерви, на напрежение, на много предизвикателства и на сладката радост че правим радио. Че сме част от обществената медия с най-голямо доверие в страната – Българското национално радио. Искам да благодаря на всички вас – нашите приятели, колеги и събеседници. Всеки един има своя принос Радио Кърджали да съществува.

Искам да благодаря на ръководството на Българското национално радио и на екипа на генералния директор господин Александър Велев за безусловната подкрепа, която получаваме. На програмния директор г-н Мартин Минков за помощта в най-трудните за нас моменти. На директорите на Радио Пловдив г-н Чавдар Киришев и на Радио Стара Загора – г-н Любомир Чешмеджиев за съветите, които ни дават. Радио Кърджали е като малко дете, което се нуждае от много любов и подкрепа. Благодаря ви, че сте с нас.

А сега искам да отправя благодарност. Благодарност към екипа на Радио Кърджали. Скъпи колеги благодаря ви за безсънните нощи. Благодаря за това, че работите и в почивните си дни, че поемете повече отговорности, отколкото са във вашите длъжностни характеристики. Че сте и репортери, и редактори , автори и водещи на предавания. Дължа ви огромна признателност. Благодарение на вас има Радио Кърджали.

СИГНАЛ А къде е чевермето?

Благодаря на звукорежисьорът ни Илия Ташев за уместния въпрос. Чеверме ще има след малко, но няма да е от агне. Кърджали може да е в сърцето на Източните Родопи, но това не му пречи да е третия пристанищен град на България. След Варна – столицата на морския ни транспорт и Русе – столицата на речния ни флот и Кърджали – на язовирския. За това тази вечер решихме чевермето да е сладководно – ще го опитаме след малко.

Скъпи гости и колеги, благодаря ви за търпението. А сега идва най-отговорната част. Любезните ни домакини от кораба Емона са подготвили няколко кулинарни изкушения – заповядайте да ги опитате , налейте си питие и споделете празника с нас. Моля, заповядайте.

Снимка: Валентина Иванова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини