От х:

Днес в x:

Мъж сънува цветно за пръв път в живота си след радиотерапия

Пациентите с рак, подложени на радиотерапия, облъчваща и мозъка, се сблъскват с редица неприятни и стресиращи странични ефекти – от главоболие и гадене до загуба на слуха и припадъци.

Един от страничните ефекти, които 59-годишен австралиец страдащ от рак на окото, изпитал обаче изумил лекарите. През целия си живот той сънувал в черно-бяло, радиотерапията изненадващо направила сънищата му цветни.

Сънищата на пациента се променили в рамките на няколко седмици, преди да се върнат към първоначалното си състояние, веднага след края на лечението.

Ако идеята за черно-бели сънища ви се струва странна – поздравления, вероятно принадлежите към младото поколение.

Изследване от 2008 откри, че макар хората под 25-годишна възраст да сънуват цветно, тези прехвърлили 55 е 5 пъти по-вероятно да имат черно-бели сънища.

Като цяло, едва 12% от хората сънували изцяло в черно-бяло. Нещата обаче невинаги са стояли така.

През 20-ти век, изследователи откриха, че мнозинството хора имат черно-бели сънища.

Друго изследване от 1942 стигна до извода, че едва 29% от студентите в университетите отвреме-навреме сънуват цветно, до 1956 учените вече твърдяха, че едва 15% от всички хора има цветни сънища.

През 60-те години всичко се промени – внезапно се появиха цветните сънища.

Изследване от 1962 откри, че 82.7 % от хората сънуват цветно, участниците били анкетирани непосредствено след края на съня. 6 години по-късно друг доклад стигна до извода, че цветните сънища са характерни за 69% от участниците, които били събудени по време на фазата на бързо въртене на очите.

Какво се е променило ?

Макар на този етап това да са само спекулации, учените посочват факта, че до началото на 20-ти век са преобладавали черно-белите филми, възможно е те да са повлияли на сънищата.

Според хипотезата, с появата на цветните филми и цветната телевизия, е отбелязан ръст и на цветните сънища – на практика до края на 60-те почти всички филми в САЩ са били цветни.

Това би могло да обясни защо 59-годишния австралийски пациент твърди, че винаги е сънувал в черно-бяло – по времето когато австралийските телевизии са станали цветни, той вече е бил над 20-годишен.

Това обаче не обяснява защо радиотерапията на мозъка му внезапно променила всичко.

Лекарите твърдят, че по време на едномесечната терапия, сънищата му включвали всичко – от триизмерни алгебрични уравнения до последователността на колите, които е притежавал и различни видове риба, които някога е улавял.

Учените подчертават, че в случая се касае за сънища, а не за халюцинации.

За съжаление екипът не направил електроенцефалограма на пациента по онова време, която би могла да им даде по-добра идея, за това по какъв начин радиацията засяга мозъка.

Идеята, че внезапната промяна на цветовете е предизвикана от радиационните импулси не е съвсем безпочвена.

Хора изложени на радиация след трагедията в Чернобил демонстрирали необичайна електрическа активност на мозъка, 1/3 от тях се оплакали от странни сънища.

Според изследователите раздразването на тъканта и подуването, причинени от радиацията са допринесли за симптомите на мъжа – дни след края на лечението, цветовете отново изчезнали.

Възможно е и радиотерапията да е събуждала мъжа през различни фази от съня, което на свой ред е накарало подсъзнанието му да съхрани цветовете на реалния свят в последващия сън.

Вероятно никога няма да разберем какво точно се е случило с австралиеца.

Изследователите обаче искат да разберат дали има и други подобни случаи, и дали цветните сънища не са потенциален страничен ефект на радиотерапията на мозъка.

Промяната не влияе върху живота на пациентите, но ако учените открият на какво се дължи, ще успеят да разберат по-добре как мозъка генерира съзнание.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини