От х:

Днес в x:

НЗОК ще заплати лечението на всеки онкоболен пациент, независимо от неговия ръст, тегло или телесна маса - след проверка ако надвишава

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплати лечението на всеки онкоболен пациент, независимо от неговия ръст, тегло или телесна маса. Това съобщават от здравната каса.

От институцията обясняват, че в определени случаи заплащането на лекарствените продукти ще се извършва след проверка от контролните органи на институцията. Това се отнася за случаите, в които отчетеното от лечебното заведение за календарен месец количество лекарствен продукт средно на пациент надвишава определеното количество, изчислено на база на максимална месечна доза за средностатистически ръст, тегло и телесна повърхност.

Припомняме, че в медиите се появиха информации, че НЗОК ще плаща лечението на онкоболните до определени килограми и височина. 

Касата е публикувала на сайта си съвместно указание с Българския лекарски съюз (БЛС) относно прилагането на лекарствени продукти за злокачествени и хематологични заболявания, чието количество за приложение се изчислява на база ръст, тегло или телесна повърхност.

От НЗОК са категорични, че засилването на контрола е в полза на пациентите. От касата смятат, че ако лечебните заведения планират правилно необходимите лекарствени продукти и ги използват ефективно, ще се намалят средствата и за лечебното заведение и за финансиращата институция.

От НЗОК са категорични, че указанието не касае по никакъв начин качеството на лечение на пациентите, което се извършва по действащите алгоритми, правила и стандарти. Те определят като голяма спекулация твърденията, че пациентите с по-високо тегло щели да доплащат лечението си. Не е истина и твърдението, че НЗОК няма да плати реалното лечение на болниците и то ще остане за тяхна сметка. Всичко ще се плати, но след контрол дали е реално извършено и ефективно планирано, категорични са от НЗОК.

От касата уточняват също, че заложеният механизъм в Националния рамков договор (НРД) не касае пациентите, а финансовите взаимоотношения между НЗОК и договорните партньори. То има една единствена цел, а именно да се засили контролът с оглед на това да се спре разхищението на скъпите лекарства за парентерално приложение. В момента от тях се изхвърлят 25-30%.

Според болници и фармацевти този процент може да се намали на 5-7% с добро планиране. Тече и дискусия защо НЗОК има преразход на средствата за лекарства. От касата подчертават, че средствата, които ще се спестят от разхищение на лекарствени продукти, ще се вложат в лечението на повече пациенти с по-добър терапевтичен ефект.

Новият вариант на указанието е подписан от БЛС и е следствие на обсъждане в регламентираната работна група. От НЗОК обръщат внимание, че въпреки поканата, на обсъждането не са присъствали националните консултанти и други лица, които се изявяват в медиите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини