От х:

Днес в x:

Русия, Турция и Иран подписаха меморандум за създаване на безопасни зони в Сирия

Русия, Турция и Иран подписаха меморандум за създаване на безопасни зони в Сирия, съобщават Ройтерс, Франс прес и руски медии. Делегацията на въоръжената сирийска опозиция напусна срещата и изрази гнева си след проведения нов кръг преговори в столицата на Казахстан. На срещата в Астана, освен страните гаранти, присъстват представители на САЩ, ООН, сирийското правителство и на опозицията.

Меморандумът предвижда безопасни зони за предотвратяване на преки сблъсъци между враждуващите страни. Трите държави ще действат като гаранти за изпълнението на мирния процес от Астана.

Предвижда се създаване на четири зонина деескалация  в Сирия - в провинция Идлиб, северно от град Хомс, в Източна Гута до Дамаск и в Южна Сирия.

Зоните трябва да помогнат за спиране на боевете. Меморандумът влиза в сила в рамките на 5 дни след подписването му. Ще бъде сформирана работна група, за да установи параметрите за разоръжаване, районите на напрежение и зоните за сигурност, а също така ще се работи по технически казуси, свързани с прилагането на меморандума.

Необходимите карти с "районите на напрежение и деескалация" ще бъдат изготвени до 22 май.

Церемонията по подписването на документа бе прекъсната от членове на сирийската опозиция, които изразиха протеста си, някои от тях напуснаха залата.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини