От х:

Днес в x:

Бизнесът от Черкезкьой с интерес към индустриалната зона край Узунджово

    Индустриалната зона, в която община Хасково се стреми на превърне терените на бившото летище край с Узунджово, представлява инвеститорски интерес за бизнеса от турския град Черкезкьой заради добрата инфраструктура и стратегическото място, на което се намира. Това обяви председателят на Търговската палата на Черкезкьой Сюлейман Козува. Заедно с председателят на Общото събрание Таха Юлкер те подписаха днес в областна администрация с председателя на Хасковската търговско –промишлена палата Янчо Янев договор за сътрудничество между двете бизнес организации.

     В Хасково на първата опознавателна среща гостува делегация от турска страна, а на подписването, на което символичен домакин беше областният управител на Хасково Минко Ангелов, присъства и кмета на града Добри Беливанов, както и генералния консул на Турция в Пловдив  Хусейн Ергани. Преди церемонията за парафиране на документа беше проведена и работна среща. Именно на нея кметът Беливанов представи пред турския бизнес възможностите за инвестиции в Хасковско, както и наредбата, която стимулира вложенията в общината, приета през миналата година от местния общински съвет. Презентацията му видимо обърна вниманието на гостите.

    Край Черкезкьой, който е само на 222 км. от Хасково,  е една от най-мощните индустриални зони в Северна Турция. Тя е разположена на 12 млн. кв. м. площ с близо 500 промишлени парцела, на които работят над 250 фабрика с над 100 000 работници, отбеляза бившият кмет на Черкезкьой, който е член на палатата и инвеститор от туристически сектор, както в Турция, така и в Хасковските Минерални бани д-р Ремзи Гарип.

    Заради възможността за работа, само  през последната година населението на града се е увеличило с 20 000 души. Въпреки това работната ръка никога не достига, призна предс. на Общото събрание на Търговската палата на Черкезкьой Таха Юлкер. Той посочи, че зоната се развива и откъм нови технологии, а това налага все по-често на дневен ред и проблема с висококвалифицираната работна ръка. Затова и Търговската палата е построила вече едно училище, а в момента изгражда и второ, което след завършването, ще бъде дадено, както и предходното, на държавно управление за обучението на необходимите за бизнеса кадри. В тази посока и предвид новите предприятия, които ще отворят врати между Хасково и Димитровград, Юлкер посъветва още отсега да се мисли за кадрите. Това налага и промяна в образователната местна система на професионалните училища откъм създаването на учебни специалности в синхрон с търсенето на квалификациите.„При нас се получи така, че започнахме рано да работим в тази посока, но все не успявахме да достигнем темповете на строежите на заводите, разкриването на  работните места и търсенето на кадри. Защото за обучението на един млад човек се изисква време”, сподели опит Юлкер.

    Един от първите проекти, по който двете палати на Хасково и на Черкезкьой ще работят е за екологичната отговорност на фирмите.

    На финала на срещата областният управител Минко Ангелов и кмета на Хасково Добри Беливанов получиха за витрините на администрациите си почетния знак на Търговската палата на Черкезкьой.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Съ
      Съняващ се
      6 -2
      18:20, 4 май 2017
      А бе Янчо, катърчо, все още не си загрял, че си нужен на комшиите за по-лесните колективни визи. Говори ми за инвестиции, когато можеш да предложиш парцел с уреден статут по ЗУТ, вода, канализация, достъп по асфалт, мин. 100 кW ел. мощност, 6 чифта за комуникация, заплащане на 30% от консумираната ел. енергия от инвеститора (останалото от държавата), за повече от 10 работни места поемане на осигуровките от държавата за 5 години, кредити с лихви под 2% и др. Всичко това лошият Ердоган им предлага с програма за 2 000 000 нови работни места до 2020 г. Ако имаш малко акъл работи по посока работна сила към Черкезкьой. И нашите хора и съседите ще ти са благодарни за осигурената възможност и хубавите заплати. Познавам поне 20 родолюбиви българи - технолози-винари, учители по математика и руски, добри заварчици, асансьорни техници, монтажници на фотоволтаици, мазачи и декоратори, детегледачки, медсестри и др., които през седмица се връщат при семействата си у нас. Това не ги е превърнало в по-лоши българи, напротив - горди са с това, че трудът им се оценя и уважава високо от уж поробителите. Част от тях са хасковлии. Да са живи и здрави!
      • Бъ
        Българин
        3 0
        09:09, 5 май 2017
        Така се завоюва държава в 21-ви век. Без войска. С икономическа зависимост. Това , което правят турците вече работи в пограничните райони на Грузия/ Турция. Слабата местана грузинска власт , смесено население и икономическа експанзия на турската държава е довела до това , че района е изцяло контролиран от Турция , независимо , че е грузинска територия. Работници ходят на работа в Турция , запълват дупките на нископлатените места , но такива в Грузия няма. Минават границата свободно само с паспорт. Турските фирми са се настанили в района и осигуряват над 80 % от трудовата заетост. Изкупуват терени , строят жилища. Турски граждани
        от дивия Анадол се заслват в тях.Всичко това щедро се финансира от Турската държава.Фирмите ползват най-различни облекчения , субсидии и т.н. С България е малко-по сложно като членка на ЕС , но имаме за съжаление достатъчно продажни мекерета да съдействат на турските " бизнесмени - завоеватели "да се установят.
    • 2
      Ма
      мастикаджия
      9 0
      19:56, 4 май 2017
      Янчо ,за пенсия си ,батка!
    • 3
      До
      До Янчо
      3 0
      09:24, 5 май 2017
      Наборе,от Узунджовското летище пенсия получаваш,а сега си тръгнал да го правиш турско!Не знам кой те държи на този пост,кога от старшина стана такъв спец-та си незаменим!Ето за това сме на това положение!
    • 4
      Ня
      няма смисъл
      2 0
      13:16, 5 май 2017
      те вече турците и в образованието се намесиха - даима предвид, че ще са нужни кадри и да промени образувателната система (с първи език турски)!!!

    Още новини

    Последни новини