От х:

Днес в x:

Служебният кабинет прехвърля на редовния горещия картоф с радиоактивната вода в Хасково

Вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, министърът на околната среда и водите Ирина Костова и министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов приеха доклада на междуведомствената работна група с резултатите от последните анализи на питейната вода в Хасково и ще го предадат на приемниците си в редовното правителство, съобщават от здравното министерство. Към момента, след предприетите мерки и реорганизация на водоподаването в града, показателите за съдържанието на естествен уран при краен потребител са в границата на нормата съгласно изискванията на Наредба № 9 за качествата на водата, предназначена за питейно-битови цели. Резултатите от изследването на общата алфа активност показват превишения на контролните нива. Предприети са действия за установяване на причината за повишената алфа активност, като се изследват проби от питейна вода за радионуклиди. Резултатите от тези изследвания ще позволят окончателната оценка на риска, допълват от ведомството на Илко Семерджиев.

До получаване на крайните резултати остава препоръката за ползване на питейната вода само за хигиенно-битови нужди.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ох
    Охо Бохо
    11 -6
    14:37, 4 май 2017
    Тези хора разрушиха нещо, което не са създавали, създадоха психоза и се ометоха в посока други високи постове. Хасково е обект на специални грижи. Ще изследват, няма да видим никога какво, а през това време хората ще живеят в страх. Само в Хасково и само сега алфа активността е толкова особена. Има я от години, има я и на други места. Уранът го няма, какво тогава има, а?
  • 2
    Кл
    Клец Мец
    10 -5
    14:57, 4 май 2017
    Положението е следното, нивото на алфа активността както и на урана във питейната вода е сравнително постоянно, но наскоро са променени нормите за тези два показателя, и тези норми не са задължителни а препоръчителни, така че споко. Професор по радиология каза, че за да се увреди здравето на хората нивата на тези два показателя трябва да е хиляда пъти повече!
  • 3
    Ив
    Иванова
    15 -2
    14:57, 4 май 2017
    А цената от три лева за кубик непитейна вода(канална), която става само за миене на тоалетни така ли ще си стои??????? Някой има ли намерение да отговори? Ало В и К то ? Омбустманката до сега не се ли сезира от медиите?
  • 4
    Ба
    БайКурий
    7 -4
    14:59, 4 май 2017
    Тези хора казаха истината която предишните ,а вече и сегашни ,криха упорито от гражданите на Хасково преди изборите.Необходимо е изграждане на пречиствателна станция за питейни води.,..а не копаене на нови кладенци.
    • Уа
      уау
      5 -1
      15:26, 4 май 2017
      Пич, тая истина я знае всеки в Хасково и поколения партийни функционери.от всички национални нива. Големият въпрос е защо сега и още по-големият - колко струва
  • 5
    Во
    Водопиец
    9 -3
    15:44, 4 май 2017
    Кмета и той ли е от служебното правителство? Или РЗИ-Хасково? Или шефа на ВИК? Или на РИОСВ? Тия хора със служебното правителство ли ще си ходят?
  • 6
    АТ
    а така
    8 -2
    15:50, 4 май 2017
    Когото и да хванеш да удушиш няма да сгрешиш! Що за малоумници,що за държава! Кой ще ни върне парите за водата която я няма никаква вече втори ден! Амааа ще си платим всичко налиии,защо водата се води питейна, на какво основание е 3 лева,мътна,хлорирана до безобразие,с уран и кой знае още какви примеси!
    • Зр
      Зрителя
      4 -8
      16:35, 4 май 2017
      Като е толкова лоша и скъпа защо ревете като я ням... Виж коментара
  • 7
    Ха
    хасковлия
    11 0
    17:22, 4 май 2017
    Не само водата е скъпа, а и данъците са ни много високи, като се има предвид, че сме колкото един нормален квартал на София, а плащаме повече от тях за данък сгради и смет. Плащаме, но в замяна не получаваме това, което те получават.
Последни новини