От х:

Днес в x:

Хиляди се събраха на събора в Кобиляне

Традиционният събор в кърджалийското село Кобиляне събра хиляди души от различни краища на страната и чужбина. На празника се стекоха много жители от околните села, гостуваха и изселници от Турция, Белгия, Англия и Холандия.
Сред официалните гости бяха народният представител от ДПС Ерол Мехмед, областния председател на ДПС инж. Изет Шабан, общинския лидер на ДПС в Кърджали и зам.-кмет на община Кърджали Мюмюн Али, общинския председател на Младежко ДПС в Кърджали Ахмед Моллахасан. Тук бяха още Шефки Куртулуш, зам.-председател на Сдружението за култура и сътрудничество „Балканлълар” (Балканци) в Истанбул, Фатма Йълдъз, председател на Младежката организация на „Балканлълар”.

С приветствени слова към кобилянци и гости се обърна председателят на Организационния изселнически комитет адвокат Джемал Ватансевер от Истанбул.

"Изпълнени сме с ентусиазъм. Празникът на Кобиляне не е само една веселба. Той има над 50-годишна история. Целта е да съберем на едно място всички местни жители, които живеят в различни краища на страната и в чужбина. Поне един ден през годината да бъдем заедно, да се видим и опознаем, за да запазим традициите,  които хранят душата и сърцето на всяко поколение", заяви Джемал Ватансевер. Той благодари за оказаната финансова помощ от страна на братята бизнесмени от Турция Айхан и Юзджан Юзгюр, Сами Темел, Ерхан Юмруккая, Хъкмет и Саффет Йълмаз, Рафет Ватансевер, Туран Чотоглу, Емин Касапоглу, Шефки Куртулуш, Нихат Баръш.
Общинският лидер на ДПС в Кърджали и зам.-кмет на община Кърджали Мюмюн Али
отбеляза, че за него е чест да бъде гост на селищния празник на Кобиляне. "Поздравявам хората, които дават всичко от себе си, за да продължи тази хубава инициатива”, заяви Мюмюн Али.
Празничната програма на събора включваше спортни и културни мероприятия. Имаше турнири по народна борба и футбол на малки врати. Самодейци от Кобиляне и Чилик изпълниха български и турски народни танци. В центъра на селото се извиха кръшни хора.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини