От х:

Днес в x:

Съветниците от ГЕРБ заслушват оплакванията на гражданите от местната власт

Изображение 1 от 2

    Общинските съветници от ПП ГЕРБ стартираха поредица от срещи с граждани за поставяне на проблеми, важни за общността и нерешени от местната власт. Веднъж месечно ще те имат открити приемни във всеки от кварталите на града. Вчера жителите на кв. „Байкал“ разговаряха с общинските съветнички Камелия Василева, Милена Янева и Йорданка Гочева по въпроси от сферата на земеделието, образованието, социалното подпомагане и благоустрояването на градската среда.  Защо е спряна програмата „Личен асистент“ за родители на деца с увреждания и каква е промяната в размера на помощта за такива семейства, попита заинтересована майка. И още: Какви за възможностите за индивидуално обучение на деца със специални образователни потребности ; Кога ще бъде изградена новата детска площадка на ъгъла на улиците „Преслав“ и „Родопи“ ; Кога ще бъдат изплатени парите на тютюнопроизводителите за референтния период 2007-2009 г ;  Какъв е срокът за подаване на заявления за подпомагане и дали ще бъде удължен  и т.н.

    От началото на 2017 г е в сила постановление на Министерски съвет за увеличение на добавките за отглеждане на деца с различна степен на увреждане, стана ясно по време на приемната. Месечната помощ за деца с над 90 % увреждане става 930 лева, при 50 % - 450 лева. Програмата „Личен асистент“ е спряна, за да се избегне двойното финансиране от държавата и ЕС, а предимство за родителите е, че могат да се възползват от услугите на Дневния център „Надежда“ в кв. Студен кладенец“, обясни Камелия Василева. Съгласно Закона за предучилищното и училищното образование и Наредбата за приобщаващото образование, децата с физически увреждания могат да се обучават индивидуално с помощта на преподаватели от РЦПППО.  На 22 април е стартирало изграждането на новата детска площадка в кв. „Байкал“ по европейски стандарт с обезопасяващо корково покритие. Тя ще бъде оградена, край ней ще бъдат монтирани и градински пейки. Постъпило е и предложение от младите майки в квартала за обособяване на парк в двора на бившата детска ясла, който от 20 г пустее  и е превърнат в нерегламентирано сметище, а броят на младите семейства в „Байкал“ расте, обратно пропорционално на местната за отдих.

    Средствата за тази година от преходната национална помощ за тютюн ще бъдат изплатени в периода 3-5 май, а сроковете за кандидатстване по схемите за директни плащания са съответно: до 15 май – без санкция и до 9 юни, включително, при 1% санкция за  всеки ден просрочие. Удължаване не се предвижда, разясни Йорданка Гочева. 

    Приемните дни на съветниците от ГЕРБ ще продължат по предварително оповестен график.

    Това съобщиха от местната централа на ГЕРБ. 

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини