От х:

Днес в x:

Националът Димитър Кумчев отново спечели коча в Кобиляне

За трета поредна година 37- годишният Димитър Кумчев от Асеновград отново пребори всички пехливани и спечели коча на традиционния турнир по народни борби в кърджалийското село Кобиляне. Във финалната схватка дългогодишният национален състезател по свободна борба победи с туш след оспорван двубой 21-годишният Георги Ванчев, състезател на спортния клуб по борба "Ангел войвода" от Хасково.

Асеновградчанинът получи наградата от бившия омбудсман на Кърджали Хакиф Емин, родом от Кобиляне, Джемал Ватансевер, председател на организационния комитет на събора и бизнесмена от Истанбул Турхан Чотоглу, който е основен спонсор на „баша”.

„Повече от 10 години участвам в подобни състезания и досега имам над 100 живи награди в различни краища на страната, но тук в Родопите се чувствам най-добре и най-силен. Благодаря на организаторите за перфектната организация на турнира. Важното е да сме заедно, да се видим с приятели, да покажем, че уважаваме и по-старите традиции”, сподели след финала Димитър Кумчев. Той е многократен републикански шампион като състезател на „Тракия” (Пловдив), „Локомотив” (Пловдив) и „Асеновец” (Асеновград). Абсолютен световен шампион по плажна борба за 2009 г. Носител е на три бронзови медали от Европейските първенства в София (2000г.), Баку (2010г.) и Москва (2011г.), както и на златния пояс в международния турнир „Дан Колов” за 2013 г.

Тази година в пехливанските борби в Кобиляне участваха над 100 състезатели от клубовете по борба в Стремци, Кърджали, Пловдив, Хасково и Асеновград. Имаше борци и от Димитровград, Сливен, Момчилград и хасковското село Караманци.

По традиция народните борби започнаха със схватки между децата, юношите, след което сили премериха кадетите и последни един срещу друг се изправиха мъжете от тежката категория. Бурни аплодисменти предизвикаха борбите и на момичетата, които се състезаваха в самостоятелна категория.

Схватките бяха наблюдавани от областния председател на ДПС инж. Изет Шабан, общинският лидер на ДПС в Кърджали и зам.-кмет на община Кърджали Мюмюн Али, общинският председател на Младежко ДПС в Кърджали Ахмед Моллахасан.

Съдии на битките бяха Светослав Христов от Сливен и треньорът на СКБ „Кърджали” Аталай Сюлейман, син на известният борец в близкото минало Ибиш Ибишев.

Всички призьори бяха наградени с парични награди. Спонсори на турнира бяха изселници от района, които живеят в Турция.

Хакиф Емин и Джемал Ватансевер връчиха наградите на победителите в състезанието.

На турнира бяха раздадеди и три купи. За най-атрактивен борец бе обявен Стивън Христов от Сливен, а Мустафа Кафеджи от Кърджали и Елис Юсеин от Кърджали за най-резултатен и най-техничен борец.

Кметът на Кобиляне Ерхан Изет изказа своята специална благодарност към спонсорите.

Ето и останалите победители в различните категории:

Деца и юноши:

До 35 кг: Беркай Тефик (Караманци)

До 45 кг.  Стивън Христов (Сливен)

До 55 кг: Рухан Расим (Стремци)

До 60кг: Севен Мустафа (Момчилград) 

До 65 кг: Мустафа Кафеджи (Кърджали)

До 70 кг: Георги Иванов (Кърджали)

Кадети:До 60 кг: - Рухан Расим (Стремци)

До 70 кг: - Иван Бодавров (Димитровград)

До 80 кг: - Вучо Делчев (Кобиляне) 

Момичета: Снежана Иванова (Кърджали)

Девойки: Мелиса Христова (Кърджали)

Мъже:

До 70 кг: Енгин Исмаил (Хасково)

До 80 кг: Иван Деливерски (Пловдив)

Над 80 кг: Димитър Кумчев (Асеновград)

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини