От х:

Днес в x:

Най-опитните служебни кучета дефилираха в Първомай

    Едни от най-добрите полицейски кучета в Пловдив и страната бяха в Първомай, но не за да вършат своята работа, а за да дефилират в Парада на шампионите. 6 кучета, водени ст.инспектор Виктор Празов и личните им водачи не само бяха представени пред публика в Първомай, но и демонстрираха и умения в задържане и послушание. На публиката беше показано как кучето изпълнява команди, как реагира при задържане на „престъпник“ и при опит на „престъпника“ да нападне полицай.

    Служебните кучета бяха отличени с медал и грамота както всички породисти кучета, взели участие в Парада на шампионите, защото са печелили международни призове в различни точки по света и са разнасяли името и славата на българската кинология.

    В Първомай бяха 6 от 30-те служебни кучета, които се използват за откриване на наркотични, взривни вещества, за работа по следа, задържане на лица и за охрана на масови мероприятия. Кучетата и техните водачи работят към сектор „Специализирани сили“ към ОДМВР – Пловдив.

    През миналата година служебните кучета от Пловдив са участвали в 140 специализирани полицейски операции. И са гостували на всички училища в общината, в които действа Детска полицейска академия, включително и в Първомай.

    За да могат да си вършат работата, кучетата преминават през специализирана школа в София или Берковица. След това се зачисляват на водачите. Един водач може да има не повече от 3  служебни кучета. В Пловдив те са по 2. Обикновено след като кучетата бъдат приети от водачите им  се превръщат в част от семействата им и създават неразривна връзка със стопаните си.

    През миналата година служебните кучета са участвали в надпревара за служебни кучета, в която имат завоювани 4 златни медали в направления – наркотични вещества, взривни вещества, работа по следа и послушание.

    Представените днес в Парада на шампионите служебни кучета бяха 3 белгийски и 3 немски овчарки.

    Гл.инсп. Празов разказа, че немската овчарка е универсално куче, докато белгйиските се използват най-вече за откриване на наркотични или на взривни вещества.

    Звеното, което работи с помощта на служебни кучета в Пловдив е създадено преди 52 години.

    Кучетата са незаменими когато става въпрос за охрана на масови мероприяти – разказа още инсп. Празов – а тези, които днес бяха тук са на възраст между 4 и 6 години и са най-опитните, достигнали до съвършенство.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини