От х:

Днес в x:

ГЕРБ и ПФ разпределят министерства през почивните дни. Преглед на печата

Формирането на бъдещия кабинет и рисковете пред бъдещето на страната ни са сред актуалните теми на неделните вестници.

"В почивнити дни пpедcтоят пpеговоpи c ГЕРБ, в които да подпишем анеĸc към коaлиционното cпоpазyмение. В него ще бъде и тaка очaкваното от цялото медийно войнcтво pазпpеделение на поcтовете. Това кaза в ефиpа на Канал 3 cъпpедcедателят на "Oбединени патpиоти" Валеpи Симeонов. По дyмите мy вчеpа cа започнали да обcъждат кои ще бъдат за тяx пpиоpитетните миниcтеpcтва. "Имаме cамо един pазговоp по тази тема c Каpaкачанов и Сидеpов, колкото и да не ви cе вяpвo", добави той..." - в. "24 часа".

"Няма почивка за ГЕРБ и Обединените патриоти. Това обяви Валери Симеонов пред "Канал 3". Лидерът на НФСБ разкри, че се водят преговори за анекса към коалиционното споразумение. Там ще стане ясно как ще бъдат разпределени министерствата... "Ще знаете до една седмица кои министерства ще вземем", каза още Симеонов и отказа да говори за имена. "Търсим съгласие първо между нас тримата и след това ще излезем с предложения за министри към ГЕРБ. Бойко Борисов не знае кои са нашите предложения, още и самите ние не ги знаем", продължи Симеонов. "Няма да отстъпим и за скъпата електроенергия, която се изкупува от топлофикациите, заводските централи, ВЕИ-тата, ВЕЦ-овете и т.н., нито да прекратим час по-скоро дългосрочните договори на ТЕЦ 1 и 3 на "Марица Изток", заяви Симеонов. По темата със скандала със Сашо Дончев и "Газпром" той заяви: "Претенциите на ЕК към "Газпром" са основателни и българската страна трябва да се възползва от ситуацията, в която "Газпром" е заплашена от сериозни санкции, за да предоговори принципа, по който се формира цената." Според Симеонов подаването на жалба от страна на Дончев е изключително вредно и опасно за държавата. "Не сме свидетели за първи път на такива безродни действия заради собствен интерес. Има бизнесмени, които биха пожертвали цялата държава за един милион повече", добави той..." - в. "Стандарт".

"Най-големите рискове за България за съжаление остават, например остава рискът от разрастване на влиянието на Русия в България", заяви бившият премиер, сега председател на Центъра за анализи и управление на риска Иван Костов в предаването "Седмицата" на Дарик радио. Той даде пример с това, че по време на предизборната кампания "БСП се обяви в пряка защита на руските интереси", като посочи, че това може би е отблъснало избиратели. "За съжаление този риск се случва, дори никой нищо друго да не прави, т.е. ако няма противодействие", добави Костов и посочи, че държави като Великобритания и Чехия взимат мерки и се защитават от пропагандната война. Пред "Дарик" Костов коментира ситуацията в съседна Македония и 100-те дни на президента на САЩ Доналд Тръмп. "Територията на Македония се превърна в поле, в което се сблъскват две тенденции. Едната - на НАТО, е да се демократизират страните по образец на либералната демокрация, така както се счита че ще бъдат готови да влязат в ЕС. А другата е да бъдат държани като пример за крайно неуспешната европейкска политика първо на разширение, а после - на интеграция, което Русия твърди", посочи той. Попитан дали двуезична Македония е заплаха за България, Иван Костов отговори с въпрос - "защо". Той посочи, че подобни твърдения трябва да бъдат анализирани със сериозни аргументи. "Велика Албания е мит. Не може да се прекрояват така граници. Това са спекули, това е руската пропаганда. Тя прониква през някои български анализатори, които остават верни на Кремъл", добави той. Според него ще бъде преждевременно, ако по време на председателството на Съвета на ЕС България повдигне въпроса за членството на Македония в ЕС. Той припомни, че София е направила големи жертви и компромиси във външнополитически план при влизането си в НАТО и ЕС, за да може да се присъедини към тях, без да внася своите външнополитически проблеми. "Ако някой си мисли, че Западните Балкани ще влязат в ЕС и НАТО със своите нерешени външнополитически проблеми, това няма да се случи", смята той. По отношение на първите 100 дни от управлението на Тръмп той заяви, че екипът му се движи в правилна посока. Според Костов този период е бил на адаптация към реалностите на новата власт и посочи разликите между говореното в предизборната му кампания и реално свършеното след това. Той е на мнение, че се гради неверен образ на новата администрация в САЩ, отново резултат от пропаганда." - в. "Дневник".

Вестниците отделят място и на участието на президента Радев в заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

"Европейският съюз ще остане единен и ще следва общ подход в преговорите за напускане на Великобритания. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Българският държавен глава представляваше страната ни на заседанието на Европейския съвет, на което бяха приети политическите насоки за водене на преговорите за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС. Той призова в рамките на преговорния процес да бъдат съхранени правата на 4.5 млн. европейски граждани, които живеят и работят във Великобритания, както и на британците в ЕС. "Това няма да бъде лесен процес. Очакват ни много трудности, но важното е, че всички европейски лидери се обединиха около общите за ЕС цели - защита на правата на гражданите, на бизнеса, на отделните държави-членки и на съюза като цяло", заяви Румен Радев. Държавният глава подчерта, че ЕС и Великобритания следва да постигнат съгласие и по отношение на финансовите задължения на Обединеното кралство, както и за граничните и митнически процедури..." - в. "Сега".

"Президентът Радев призова в рамките на преговорния процес да бъдат съхранени правата на 4.5 млн. европейски граждани, които живеят и работят във Великобритания, както и на британците в ЕС. "Това няма да бъде лесен процес. Очакват ни много трудности, но важното е, че всички европейски лидери се обединиха около общите за ЕС цели - защита на правата на гражданите, на бизнеса, на отделните държави-членки и на съюза като цяло", заяви Румен Радев. Държавният глава подчерта, че ЕС и Великобритания следва да постигнат съгласие и по отношение на финансовите задължения на Обединеното кралство, както и граничните и митнически процедури. На 22 май т.г. ще бъдат приети директиви, с които ще бъдат определени конкретните критерии за водене на преговорите и етапите на този процес, стана ясно от думите на президента. "Очакваме през октомври да е приключила първата фаза от преговорния процес и на България се пада отговорността, в рамките на своето председателство на Съвета на ЕС, да решава втората фаза на преговорите. Те трябва да приключат с изготвянето на споразумение до октомври 2018 г., за да има време за процеса по ратификация и до март 2019 г. отделянето на Великобритания да бъде факт", заяви Румен Радев..." - в. "Труд".

Скандалът около главния прокурор остава във фокуса на всекидневниците.

"Синът на вицепрезидента в периода 2012-2017 г. Маргарита Попова - прокурор Николай Попов, е бил разкомандирован от Софийската градска прокуратура (СГП) на 21 април. Заповедта, с която Попов се връща като зам.-районен прокурор на София, е вляза в сила този понеделник, съобщи сайтът "Съдебни репортажи", позовавайки се на свои източници в прокуратурата. Понижаването на Николай Попов съвпада с разгара на скандала след срещата на главния прокурор Сотир Цацаров и собственика на "Овергаз", издател на вестник "Сега" и председател на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев, организирана с посредничеството на друг бизнесмен и бивш член на ръководството на БСП Георги Гергов. След разпространеното миналата седмица видео, в което Дончев разказва интересни факти от срещата и след като Цацаров отрече твърденията му , медиите, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски, започнаха да публикуват материали срещу Дончев... Потърсени за коментар от специализирания сайт, прокурор Попов лаконично е отговорил: "в момента изпълнявам функциите си в Софийската районна прокуратура", а градският прокурор на София Емилия Русинова, избрана на поста от част от мнозинството във ВСС, което отказа проверка на фактите от срещата на Цацаров, е отказала да разговаря по темата..." - в. "Дневник".

"Всичко, което се случва, е опит за натиск върху главния прокурор. Цели се дестабилизиране на цялата страна. Атаката идва от политическа сила, която не е успяла да влезе в парламента и има интерес този парламент да няма дълъг живот", обяви членът на ВСС Ясен Тодоров пред bTV по повод пленума органа в съдебната власт. "Говоря за Христо Иванов и другите политически формации, които не влязоха в парламента. Всички хора, които присъстват в стенограмите АРГО-гейт. В техните разговори става дума за клатене на държавата, безсъние на главния прокурор и Бойко Борисов, за никакви благородни цели не става въпрос. Агнешките главички са хора, които са във властта от периода на правителството, което управляваше 1997-2001-ва година", коментира Тодоров..." - в. "Стандарт".

Вестниците отделят място и на актуална преди Гергьовден тема - цените на агнешкото.

"Ниcките изкyпни цени и вноcът на агнета, оcновно от Рyмъния, cа cpед оcновните пpоблеми, c които cе cблъcкват овцевъдите в cтpаната, пpедаде БНТ. Няма и доcтатъчно pаботна pъкa, оплaкват cе животновъди. Проблем за феpмеpите оcвен c ниcките изкyпни цени, имат и c намиpането на pаботна pъкa. Сеĸтоpът е един от ниcко заплатените. "Свикнали cме пpеди Геpгьовден пазаpът за агнешка де е най-cилен. Стокaта обаче залежава по феpмите. И въпpеĸи че pазxодите cе yвеличават, изкyпната цена бележи cпад", пpизнава Любен Сивев, койта има cтадо от 400 животни в cилиcтpенcкото cело Кайнаpджа..." - в. "24 часа".

"Ниските изкупни цени и вносът на агнета, основно от Румъния, са сред основните проблеми, с които се сблъскват овцевъдите в страната. Няма и достатъчно работна ръка, оплакват се животновъди пред БНТ. "Свикнали сме преди Гергьовден пазарът за агнешко да е най-силен. Стоката обаче залежава по фермите. И въпреки че разходите се увеличават, изкупната цена бележи спад", признава Любен Сивев, който има стадо от 400 животни в силистренското село Кайнарджа. По негови думи миналата година агнетата са се търгували по 5 лв за килограм, а тази година цената е паднала до 4 лева. Често срещана практика през последните години, която ощетява родните производители, е вносът на агнета от Румъния, особено преди празниците. Така е било преди Великден, така е и сега, преди Гергьовден. "Явно че са внесени от там на доста по-ниска цена и са реализирани в България. Те са дошли от екстензивни райони - отглеждани при не особено добри условия, на ниска себестойност, и съответно на ниска цена", коментира проф. Радослав Славов от Тракийския университет - Стара Загора. Проблем за фермерите освен с ниските изкупни цени, имат и с намирането на работна ръка. Секторът е един от ниско заплатените. " Не можем да намерим работна ръка, товарим се самите собственици на животни. Трябва да ги гледаме, същевременно бумащината всеки божи ден се увеличава...", посочи Любен Сивев. А овцевъдството е сектор, който помни и добри години. През 80-те в България е имало 11 милиона овце и кози. Днес те са едва милион и триста хиляди." - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини