От х:

Днес в x:

Спецпрокуратурата подхвана реекспорта на лекарства

Спецпрокуратурата проверява реекспорта на лекарства от България, пише "24 часа".

Целта на разследването е да се установи дали чрез него се източва Здравната каса. От прокуратурата не отрекоха информацията.

Оборотите в този бизнес, известен като паралелен износ, се оценяват на няколкостотин милиона лева годишно. В края на миналата година в анализ на КЗК бе посочено, че реекспорът е един от проблемите на пазара на лекарства.

От антимонополният регулатор посочиха, че лекарства, плащани частично или изцяло от касата, се изнасят заради по-високите цени в чужбина и това създава рискове за дефицит на лекарства, в т.ч и животоспасяващи за потребителите на българския пазар.

В анализа на КЗК се казва още, че за периода 2010 - 2015 г. сред 15-те дружества, занимаващи се с реекспорт, най-големите износители са три фирми. Една то тях е свързана с варненския бизнесмен и отскорошен депутат Веселин Марешки.

КЗК изброява компаниите "Рацио Лек", "Трейднет България", "Беста Мед", "Динерас България", "Ремеди Трейдинг", "Рекс Фармасютикълс", "ББ Фарм", "Акта Фарма" и "Стинг".

Заради паралелен износ на лекарства на българския пазар липсват инсулини, антиепилептични медикаменти, както и медикаменти за лечение на ревматоиден артрит, съобщиха пък през февруари тази година от здравното министерство. Поради това са започнали заедно със Здравната каса, НАП и митниците масирани проверки на паралелния износ.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    By
    bydlo
    1 0
    09:27, 29 апр 2017
    Това е когнитивен дисонанс в чиста форма - прокуратурата работи !?!
    Сега ако внесат обвинение и срещу истинските виновници а не срещу "онова момченце на ксерокса дето не му помним името", направо ще си сменим шапките с тях.
Последни новини