От х:

Днес в x:

Съвет на полицията: Никога, ама никога, не оставяйте ключа в ключалката

Заключвайте дома си, дори когато сте си вкъщи, а ключът да се изважда, защото отвън може да бъде превъртян със специално устройство. Според експерти, никога, наистина никога, не бива, когато сте заключили от вътре, да оставяте ключа в бравата. Мнозина мисля,т че така затрудняват крадците, но всъщност се получава точно обратното - ключът отвътре ги улеснява изключително. Със специално пригодено устройство те захващат ключа и го превъртат за секунди. Това е един от съветите, с които от полицията се обръщат към гражданите, за да се предпазят от кражби.

Със започване на летния сезон зачестяват и случаите на жилищни обири. Според специалистите по сигурността кражбите от домове се извършват предимно през деня, в почивните дни и през празниците, когато отсъстваме за продължителен период. Най-често крадците се насочват към жилища, в които по предварителна информация знаят, че ще открият пари и ценности, а за да могат да проникнат бързо и възможно най-безшумно, проучват предварително бравата на вратата. Сред основните съвети, които дават експертите, е осигуряването на надеждна входна врата. Допълнителна защитна мярка е входните врати на кооперациите да се заключват непрекъснато, а прозорците и вратите на балконите да не бъдат оставяни отворени. И още:

- за апартаменти на нисък етаж е препоръчително да бъде остъклена терасата или да се поставят метални решетки

- желателно е монтирането на широкоъгълна шпионка

- жилището да се заключва, дори и когато обитателите са вкъщи

- ключът от касовата брава да се изважда, защото отвън може да бъде превъртян със специално устройство

- по възможност да се постави СОТ или да бъде монтирано видеонаблюдение

- да се избягва съхраняването на големи суми пари, валута и ценности в домовете

- да не се оставят резервни ключове на видно място в апартамента, а ако изчезнат, веднага да се смени бравата

При дълго отсъствие от дома е препоръчително да не се съобщава за това на много хора, по-ценните предмети да бъдат оставени на съхранение при роднини или близки приятели. Също така може да бъде потърсена помощ от тях да наглеждат жилището.

Ако все пак заварите апартамента си разбит - не влизайте вътре! Възможно е крадецът да е още там и да прояви агресия. Затова позвънете незабавно в най-близкото полицейско управление или на тел. 112.

В случай обаче, че все пак сте влезли - не пипайте и не размействайте нищо! Ако установите липса на вещи е добре да представите пред разследващите техните характерни и специфични особености, гаранционни карти и т.н.

Полицията апелира да не оставаме безучастни, ако станем свидетели на кражба от чуждо жилище, а да сигнализираме веднага на тел. 112.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини