От х:

Днес в x:

Рекордно участие на състави на 15-тия Фестивал на Камерния танц

Рекорден брой участници очакват за 15-тото издание на Фестивала на Камерния танц в Хасково организаторите от Младежкия център. В него ще се включат 446 деца от танцови формации в различни жанрове от 17 града на страната. След няколко години прекъсване, като участници във феста се завръщат и местните фолклорни състави-Представителен ансамбъл “Златна Тракия“ и Представителен фолклорен ансамбъл „Хасково“. СК „Рона“, ТСК „Тангра“ и балетна школа “Алегро“ към Младежкия център в Хасково са другите участници от града домакин, съобщиха Галина Щерева и Жанета Матанова от Младежкия център .

Тридневната танцова надпревара ще се проведе на 5-ти, 6-ти и 7-ми май.

Състезателната програма започва с Български народни танци на 5-ти май в 17.30 часа. 88 участници от 8 формации ще се надиграват за фестивалните статуетките за първо, второ и трето място.

На 6-ти май състезателната част продължава със съвременни танци от 9.30 часа. Това е и най-масовата категория със 158 участници от 8 танцови колектива. Следобедът на втория ден продължава с класика. Девет формации с 88 балетисти участват в тази категория. Надпреварата в последния ден-7 ми май приключва в категорията Характерни танци, за която участие са заявили 11 трупи с общо 112 танцьори.

В първия ден на Фестивала ден ще има работно ателие, което тази година е по български народни танци и ще бъде ръководено от един от членовете на журито проф.д-р Антон Андонов, балет майстор на Ансамбъл “Тракия“. Началният част на тренинга е 15.30.

Академик д-р Наташа Цонева е другият член на журито, което ще бъде председателствано от Хикмет Ахмедов. Опитният балетист е бил солист на Националната опера и балет "Арабеск", носител е на Орден „Кирил и Методий“.

Освен грамоти и статуетки за първите места, ще бъдат дадени и две допълнителни награди с паричен еквивалент-Диплом за оригинална хореография и Диплом на кмета на Хасково, която ще получи най-добре представилия се състав.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    xасково
    22 -8
    18:36, 28 апр 2017
    Браво,на г-жа Матанова и г-жа Щерева!
    Млади и ерудирани дами, които със своя професионализъм раздвижват културния климат в Младежки център!
    Успех!
  • 2
    33
    333
    7 -11
    22:59, 28 апр 2017
    Надути гъски считат че, от тях започва света. Виж коментара
  • 3
    Ад
    адекватна
    8 -1
    23:26, 28 апр 2017
    Преди години ,детето ми имаше удоволствието да танцува в публиката и да се радва, но мястото бе зала "Дружба". Тъй като посещавам култ.събития, искам да призова кмета и отговорните за това събитие, да не натикват участниците като сардели в и без това нищожно малката зала на Младежкия дом!!! Нищо, че таванът вече не капе. Гледах как балерини се мъчат за запазят естетиката на танца без да залитнат, но и без да се увият в завесите на сцената... Пародия! Ако съм от участниците, точно поради тази причина не бих дошла! Условията са никакви. А това в крайна сметка е събитие от календара, в който хасковлии някак си с нищо не изпъкват. Моля Ви да не се срамим, а някой да отпусне средства, за да се проведе отново в зала "Дружба" или читалището. Само едно навременно и мъдро управленско решение!!!
    • Др
      друга запозната
      4 -1
      08:37, 29 апр 2017
      ала "Дружба" наистина е по-голяма, но не предлага нужните условия. В Младежкия сцената е със специално балетно покритие и не се пързалят балерините.Освен това за съставите има отделни стаи за преобличане. В Дружба децата се блъскат зад паравани.
Последни новини