От х:

Днес в x:

Какво се случва с крака ви когато изтръпне

Знаете как когато сгънете крака си в неудобна позиция за по-дълго време, той изтръпва - като че губите усещания в него и ви е трудно да стоите прави.

Загубата на усещания в краката и ръцете се причинява от “временно компресиране на нервите”, твърди Ребека Трауб – професор по неврология в Медицинския университет на Нова Каролина. Когато нервът е притиснат, той спира да изпраща сигнали до гръбначния и главния мозък.

Нервите предават електрически сигнали, подобно на вода течаща през маркуч, обяснява Стивън Вернино – професор по неврология от Тексаския унверситет.

Сигналите се отвеждат до гръбначния и главния мозък от определени части на тялото, където се разпознават, след това се изпраща обратен сигнал.

Например, ако докоснете гореща печка, нервите ще подадат сигнал до областта на мозъка отговорна за рефлексите, където той ще бъде интерпретиран като болка, карайки ви бързо да отдръпнете ръката си.

По същия начин, по който водата спира да тече, когато затиснете маркуча, моторните сигнали в нервите не мога да се движат, ако краката ви са кръстосани или ако китката ви е огъната. Имайте предвид обаче, че постоянната изтръпналост и слабост в китката е симптом на синдром на карпалния тунел.

Един от най-често притисканите нерви на крака е фибуларния нерв, той преминава отстрани на коляното и често бива прищипван когато хората седят с кърстосани крака за по-продължително време.

Погрешно е широкоразпространеното мнение, че загубата на усещания се дължи на нарушено кръвоснабдяване. Възможно е притока на кръв към крайника да спре, но това се случва изключително рядко.

Бодежите, които хората усещат са в резултат на възстановяващите се функции не нервите.

Крайниците ви се “събуждат”. На медицински език, този процес е известен като парестезия. Дискомфортът, които понякога включва и болка, общо взето ви кара да промените позицията си.

Повечето хора биха могли да се раздвижат, за да облекчат налягането върху нервите.

Ако човек обаче е неспособен да се движи, компресията на нервите би могла да причини трайни увреждания.


Източник: businessinsider.com

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини