От х:

Днес в x:

Тръмп поиска Южна Корея да плати противоракетната система

Доналд Тръмп е информирал Сеул, че трябва да плати за разполаганата в Южна Корея система за противоракетна отбрана THAAD. Това съобщи американският президент в интервю за Reuters. Противоракетната отбрана THAAD ще струва на Сеул около милиард долара, съобщи Reuters.

Тръмп си задал въпроса защо САЩ трябва да плащат за разположена в Корея система. THAAD се оценя на $1,2 млрд, но досега Вашингтон не искаше да я продава. 

Съветникът на президента на Южна Корея по външните въпроси Мун Чже Ин заяви пред Reuters, че предложението на Тръмп е "невъзможен вариант", който не съответства на първоначалните договорености.

Американските военни започнаха да доставят в Южна Корея части от противоракетната си система THAAD, съобщиха Ройтерс и Франс прес, цитирайки южнокорейската информационна агенция Йонхап. На някогашно голф игрище в областта Сонджу в южната част на страната са пристигнали шест камиона с оборудване за противоракетната система. Агенция Йонхап съобщи, че са разположени шест установки за изстрелване на ракети, няколко ракети и най-малкото един радар, предаде Асошиейтед прес.

Вашингтон и Сеул обявиха на 7 март, че заради заплахата от изстрелване на ракети от КНДР започва разполагане на системата THAAD. Решението за това дойде след като КНДР изстреля 4 балистични ракети на 6 март. Три от тях паднаха в морската икономическа зона на Япония. Пхенян обясни, че целта на изстрелването е отработване на удар по американските бази в Тихия океан.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини