От х:

Днес в x:

Г-н Орбан, не може да взимате парите на ЕС, но не и европейските ценности

Европейската комисия  започна откриването на наказателна процедура срещу Унгария. Причината е поредното нарушение на основни права в страната чрез закриването на Централноевропейския университет в Будапеща, основан от Джордж Сорос.

Унгарският премиер Виктор Орбан присъства по този повод на заседание на Европейския парламент, където беше сравнен със „съвременния Сталин и Брежнев“ по отношение на своята параноя и нарушаване на демократични ценности от лидера на либералите в парламента Ги Верхофстад. 

Предаваме цялата реч на Верхофстад пред унгарския премиер. 

Министър-председседателю Орбан,

Не знам дали помните първия път, в който се видяхме в един хотел в Будапеща. Това бе декември 1989 г. Не помня името, но помня че се срещахме на първо място с SZDSZ – старата Либерална партия.  И тогава Ви попитах като лидер на Fidesz защо не сте с европейското си семейство в заседателната зала. И вие ми обяснихте защо.

И това бе само няколко месеца преди успешното участие на Fidesz на първите свободни избори в Унгария. И между другото тогава бяхте подпомогнати от Джордж Сорос. Помня това.

И по това време програмата Ви беше, малко или много по-прогресивна от програмата на SZDSZ, даже бих казал по-социаллиберална. Малко като Еманюел Макрон за своето време. Бих казал, че бяхте Еманюел Макрон на Унгария през 1989 г.

Не мисля, че Еманюел Макрон ще бъде доволен от това, което казах. Макар да не го казах на френски и може да не доведе до много.

Но нека сме честни. Много се промени от 1990 и 1989 г., когато за последен път се видяхме. Вие се променихте. Отрекохте се от демократичните принципи и до известна степен го казвате открито – “Не искам да създавам либерална демокрация, а илиберална държава.”

И списъкът е дълъг с извършеното от Вас. Натиск върху неправителствени организации. Преследване на медии. Строене на стени. Също и опита Ви да върнете смъртното наказание в страната Ви, дори когато не е възможно заради договорите ни. И сега решихте да затворите университет.

И Ви питам колко далеч сте готови да стигнете? Какво ще последва? Изгаряне на книги също така? На площада пред унгарския парламент, така наречения пл. „Лайош Кошут“. Това ли е следващото нещо? Книгите може да са на Кертес. Книгите може да са на Конрад. Или на един от любимите ми унгарски писатели Шандор Мараи. Защото Мараи също бе унгарски космополит, който атакувате.

И гледайки ви, изглеждате горд. “Жестоко, че мога да кажа всичко тук.” И виждам все повече не горд консерватор, защото междувременно вие станахте горд консерватор.

Не. Виждам съвременна версия на старата комунистическа Унгария. Икономически протекционизъм, прекомерен национализъм, надигане на илибералната държава. И навсякъде виждате врагове на унгарската държава. Виждате врагове в енергийния сектор, врагове по медиите, NGO-тата, днес вече и в академичния свят.

Все едно Сталин и Брежнев са се завърнали, но сега в Унгария. Те също имаха тази параноя. Не е достатъчно да имате мнозинство в една демокрация. Трябва да подгоните, трябва да преследвате всички с различно мнение.

Г-н Орбан, ще завърша с това, че Унгария стана член на Европейския съюз през 2004 г. Вие и вашите предшественици приехте ценностите на съюза. И всички тези принципи – вие ги знаете много добре – дори и лявото и дясното в този парламент ги уважават.

Вие сте нарушил реално всеки един от тези принципи в различни случаи, които бяха споменати от г-н Тимерманс. И въпреки това искате да останете член на Европейския съюз. Всъщност имам повече уважение към почтенността на евроскептиците, които поне заявяват – “Е, не харесвам Европейския съюз и не харесвам ценностите и си тръгвам”.

Вие искате да продължите да използвате парите на европейските фондове, парите на Европейския съюз, но не е европейските ценности. Това не било за вас. Как го решихте това? Не е много смело, бих казал, и със сигурност противоречи на това да се политик с принципи.

И за това се питам не е ли време да направите избор отново? Както направихте, когато от либерален демократ станахте малко националист, малко консерватор.

Не е ли време да се запитате как в бъдеще искате да бъдете запомнен? Не искате ли да бъдете запомнен като човек, който е освободил страната си, Унгария, от комунизма – и това направихте.

Или искате да останете като вечния враг на нашето отворено, европейско, демократично общество?

Това е изборът, който трябва сега да направите.

Източник: terminal3.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Я
    я
    0 0
    19:43, 30 апр 2017
    Европейска ценност- педерастия , порнография , наркомания и майкоебачество. Узаконени
Последни новини