От х:

Днес в x:

Хасковските работодатели все по-изрядни с трудовите договори и редовното плащане

    Все повече работодатели от Хасковски регион са изрядни в трудовите договори, с които наемат работниците си. Негативната тенденция, която беше на отчет постоянно през изминалите години в тази посока се намалява. Това сочи годишният отчет на Инспекцията по труда в Хасково, който беше представен днес от Георги Анастасов пред Областния съвет по условия на труд, председателстван от заместник-губернатора Росен Кузев. Заседанието се провежда ежегодно на 28 април, който е Световен ден за безопасност на труда.

    Според данните от ресорната контролна инспекция през изминалата година са направени близо 1500 проверки в различни икономически сектори, което прави сред по около 7 инспекции на ден. Като цяло през 2016 г. на територията на областта се наблюдава тенденция към намаляване на нарушенията по забавено плащане на основните трудови възнаграждения на работещите. Следствие на осъществения контрол са решени проблеми, касаещи режима на работното време, почивките и отпуските, нормите на извънреден труд.

    В отрасъла на строителството са засечени множество нарушения, най-вече по безопасността на  работата на обектите- неизрядности и нестабилни скелета, липса на обезапасителни мрежи.В шивашките предприятия са констатирани най-вече неизрядности от хигиенен характер, липса на режим на труд и почивка. Като основен проблем в сектора на производство на облекло обаче проверяващите отбелязват в анализа си факта, че работодателите продължават да наемат работниците си на непълен работен ден по договор, а фактически наемниците са на работното си място по 8 часа.

    През изминалата година като най-често нарушение в сектора на растениевъдството се отбелязва работата със селскостопанското оборудване и машини на хора, които са без необходимите документи за правоуправление. Отчетена в сектора е и негативна тенденция за разплащана с наемниците на работна заплата под минималната за страната.

    Само суперлативи след проверките си от ИТ вадят за сектора на производство на кожени изделия. В него освен добрите условия на труд, се отчита и повишаване на възнагражденията през изминалата година.

    През изминалата година на територията на региона има две трудови злополуки с фатален край и една ситуация, в която след инцидент по време на работа, пострадалият е останал инвалид. Статистиката за 2016 година показва още, че от НОИ са признати 33 трудови злополуки. През 2015 година броят им е бил с 19 повече.

    След заседанието на Областния съвет по условия на труд, всички участници в него, включително и от синдикатите положиха цветя пред плочата в Хасково в памет на загиналите при трудови злополуки.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      So
      sony09
      12 -3
      16:50, 28 апр 2017
      стига простотии навсякъде хората са експлоатирани и ощетявани в много отношения как не ви е срам да пишете такива глупости че нещата отиват на подобряване добре че съм държавен служител щото в частния сектор са едни мекерета мошеници и крадци с манталитет на чорбаджии от 19 век
      • 11
        111111111
        10 -1
        17:06, 28 апр 2017
        Защо не направят една изненадваща проверка в заведения,кафенета,кръчми и др. в град Хасково от независими служители от друг град да видим тогава колко са изрядни работодателите ни-Осигуровките са навсякъде по 4 часа и покрит персонал-издевателство върху човешкият труд,личност и права.Защо изобщо се пишат такива статии
    • 2
      Nq
      nqkoi si
      6 0
      19:19, 28 апр 2017
      да не говорим че не се заплащат извънредните часове и нощния труд който по закон трябва да се заплаща двойно богатите си правят парите чрез експлоатацията на хората и дават жълти стотинки като заплата ако сравним зплащането в Германия и България на час там взимат тези колкото тук за един ден там плащат 9 евро на час а тук 1,50 евро в най добрия случай 2,50 евро, смешна работа за това богатите ще карат коли по 100000 лева, и ще ходят където си поискат, а обикновения човек роба, ще се чуди как да изкара месеца и от какво да се лиши за да може да си плати сметките и да му останат за храна пари
    • 3
      Nq
      nqkoi si
      3 0
      19:22, 28 апр 2017
      трябва да има всеки ден проверки в всички фирми и нощно време
    • 4
      S
      s
      5 0
      19:48, 28 апр 2017
      Така ще е . Чифутодемокрация. Ще работите по 12 часа при положение че извънредният труд е забранен. Чиновника ще угажда на работодателя си -правителството за да не го изгонят от работа. Чифутодемокрацията е измама. Както и думата мошенник произлиза от - моше
    • 5
      Ча
      ЧаСник
      4 -4
      20:15, 28 апр 2017
      Тези мекерета мошеници и крадци с манталитет на чорбаджии от 19 век изкарват твоята заплата и на другите хрантутници.
      • So
        sony09
        1 0
        10:51, 29 апр 2017
        моята заплата си я изкарвам аз с труда си вие частниците изкарвате само здравето на хората с вашите претенции и келешлъци а като стане въпрос да изкарате пари за заплати на хората изпадате в деменция знам че искате роби но сте объркали епохата не сме в римската империя в 21 век сме и за всяко ваше своеволие ще се обръщаме към инспекция по труда и към районен съд хасково тогава сте ми много интересни как пруфтите потите и заеквате затова бизнеса ви не върви щото сте тъпи и губите човешкия си облик
    • 6
      S
      s
      3 0
      21:09, 28 апр 2017
      Като се зачисля и разбирам защо е имало велика октомврийска социалистическа революция. Тя не е невъзможна отново.дори ще е по кървава.
    • 7
      Твоята заплата изкарват робите които ти работят за около минимална заплата,за да се гоиш ти на техен гръб!Смърт за вас алчни свини и угоени шопари!!!!
    • 8
      Не
      Незапознат
      4 0
      21:43, 28 апр 2017
      Какво означава все по-изрядни?Какво,стават все по най,най ли?Още малко ще ги степенуват по превъзходство и великолепие.Или са или не са.То всъщност коментарите са красноречиви на казаното от ИТ.Ако трябва някой това са те да си коментират помежду си защо има разминаване между думи и действителност.Миналата година когато си джитках из обявите на този сайт попаднах на една която ми направи впечатление.В нея се търсеха 2 работнички за ръчен труд в производството на кожи.Предлагаше се заплата 450 лв.,8 часа раб.време+осигоровки.Това плюс не трябва да е там.Един вид осигоровките са като бонус.Така излиза.Значи които не ги пишат не ги дават.Който наема работник е длъжен да ги плаща а не чрез тях да се изтъква че е щедър.
    • 9
      В България откъде документи сме най-изрядната държава в света. Това е стара практика наложена от петилетните планове, които спускаше БКП. На книга всичко беше тип топ, но по магазините некачествена и демодирана конфекция, веро, сапун, кучешка радост и хляб всичко друго беше дефицит. Мога да се обзаложа с всеки, че не само в Хасково, но и в България няма повече от 5% изрядни частни, общински и държавни фирми, но не на книга, а в действителност. Давам 5% щото съм великодушен и заради няколкото западни фирми, които наистина се опитват да наложат европейски стандарти на работа, заплащане и отношения между работник и работодател. Но "браво" на счетоводните къщи и счетоводителите, които са се ошлайфали и са научили всички вратички в закона и всички начини за прикриване на золумите на асковските бузисмени. Контролните органи не смеят да излязат на истински проверки, защото дори случайно да засекат нещо то ще бъде покрито, я с рушвет, я по роднинска или политическа линия.
    • 10
      Ха
      хасковлия
      0 0
      16:53, 2 май 2017
      Приветствам идеята за проверки на данъчни от други градове, за да може да се хващат по-лесно злоупотребите, свързани с неплащането на всякакъв вид данъци и осигуровки.
      Ние сме малък град, и повечето данъчни служители вероятно се познават със собстениците на обектите, които проверяват, някои дори е възможно да имат роднински връзки с тях.
      Лошото е, че на нас българите манталитетът ни е такъв. Все гледаме да скрием нещо или да краднем от някъде. Но хората като цяло не се усещат, че с това си поведение, вредят както на себе си, така и на цялото общество в дългосрочен и средносрочен план. Само най-богатите бизнесмени се облагодетелстват от цялата работа, защото те крият най-много данъци. А техният принос за блогосъстоянието на обществото би бил най-голям.
    Последни новини