От х:

Днес в x:

3000 бежанци вече са харманлийци, лавина от адресни регистрации в града

Съдействие от депутатите за законови промени във връзка с адресните регистрации ще търси кметът на Харманли Мария Киркова.

Стъпката й е продиктувана от проблемите, които отчита общинската администрация покрай непрекъснато увеличаващото се население заради чужденците, получили бежански статут, които се регистрират на местни адреси.

Подадените заявления от бежанци за адресни регистрации на територията на населените места в община Харманли нараства с мълниеносни темпове, отбелязват от администрацията. От началото на тази година по данни на ГРАО са постъпили над 100 искания за адресна регистрация. От службата отчитат, че това е драстично увеличение спрямо четиримесечния период през други години.

Според данните от отварянето на Регистрационно-приемателния център в Харманли са издадени адресни регистрации на над 3014 чужденци само в общинския център. Сериозно увеличение на населението има и в селата Иваново, Поляново и Браница.

Заради увеличилия се брой на населението, след последните местни избори през 2015 година, Харманли премина в община от по-горна категория - с население до 50 000 души, което според закона увеличи състава на Общинския съвет с осем мандата.

От общинската администрация наблюдават засилена посредническа дейност на граждани, които убеждават собственици на имоти да регистрират чужденци на своите адреси. Местните дори говорят, че това са се превърнало в доходоносен бизнес в града и селата.

По закон дадено лице може да се регистрира на определен адрес с изричното съгласие на собственика на имота, което той декларира пред кмета на съответната община или кметство. От друга страна, след като пакетът документи, необходим за регистрация, е напълно изряден, кметът на общината или на съответното кметство няма законово основание да възпрепятства тази регистрация.

Целта на врътките с адресите е, че получилите регистрация по местоживеене бежанци по-бързо се уреждат с необходимите им документи за самоличност, без които няма как да напуснат страната.

Юристи обаче коментират, че наблюдаваните процеси оставят след себе си и сериозни проблеми, тъй като в националната база данни остават да фигурират имената на адреса и при евентуална последваща продажба на имота или други обстоятелства, собствениците се сблъскат с непредвидени и неблагоприятни за тях казуси.

Затова от община Харманли разпространиха предупреждение към собствениците на имоти добре да преценяват ситуацията при предоставяне на регистрация на жилището си на бежанци.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    1232
    4 -17
    17:58, 27 апр 2017
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
Последни новини