От х:

Днес в x:

Цех за черва вмириса хасковско село, запечатват го

    Цех за преработка на черва вмириса хасковското село Книжовник. За това сигнализираха вбесените му жители, които вече не издържат на вонята. Най-потърпевши пък са крайните къщи, в непосредствена близост до реката, където се излива канализацията. Цехът изпуска отпадните си води точно в селската канализация.

    При пристигането на екипите на Haskovo.net и еTV в селото днес се събраха мнозина жители на Кинжовник, които един през друг обясняваха на какъв тормоз са подложени.

    Цехът отворил миналата година. Преди това в тази сграда имало колбасарски цех, но отпадъците от него не предизвиквали такъв проблем.

    “Вкъщи не се стои от воня. Миризмата е непоносима. Вятърът духа точно към селото и отнася миризмата до другия му край. Нямаме против човекът да си прави бизнеса, но нека го прави както трябва, а не да ни трови. Децата ни не искат да идват, защото не издържат на гадната миризма”, разказа Тодор Стоев.

    Според Атанас Георгиев пък с повишаването на температурите със сигурност ще тръгнат зарази. “Тръгват мухи, комари, ще стане страшно”.

    Хората от селото са сигнализирали институциите. “Идваха преди двайсетина дни, мериха и си тръгнаха. И нищо. Тоя е много голям човек, ще ни изтрови всичките. Или ще ни изсели”.

    Други пък са настроени войнствено. “Ще го взривим! Ако държавата не се намеси в това безобразие, ще го взривим!”

    Цехът за обработка на черва ще бъде запечатан утре. Това съобщиха от Екоинспекцията в Хасково. Директорката на “Контрол на околната среда” в РИОСВ Мариана Колева разказа цялата сага с цеха в Книжовник:

    “Сигнал за този цех получихме през ноември миналата година. При проверката установихме, че фирмата е започнала работа без всякакво съгласуване. Смятали, че не е необходимо, защото дотогава там е работел колбасарски цех. След като установихме, че цехът работи без пречиствателно съоръжение, направихме предписание на собственика да започне процедура за издаване на разрешително за заустване на отпадните води в канализация. Глобихме го и с 500 лв.

    В края на март или началото на април получихме нови сигнали. Направихме повторна проверка, при която се събраха много хора от селото. След дълго чакане собственикът отказа да ни допусне в цеха. За това му е съставен нов акт, а глобата започва от 1000 лв.

    Днес пък му изпратихме уведомление за спиране на производството и запечатване на цеха от утре. Предвидено е и принудително извеждане от обекта. Уведомени са всички органи, които имат отношение към санкцията и прилагането й”.

    От Екоинспекцията добавиха, че собственикът на цеха Тодор Овчаров е подал уведомление за изграждане на пречиствателно съоръжение. Това обаче няма да спре запечатването на цеха. “Ще остане затворен, докато не бъдат изпълнени всички изисквания”, категорична е Мариана Колева.

    Въпреки всички опити не успяхме да разговаряме с управителя на фирмата Тодор Овчаров, дворните врати на цеха са заключени и никой не отговори на повикванията.

    Репортаж от Книжовник можете да гледате по новините на еTV тази вечер.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Въ
      Възмутен
      9 -34
      16:39, 27 апр 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Но
        Носърче
        26 -8
        17:19, 27 апр 2017
        Ходи ги яж ти бе парцал.
    • 2
      Ан
      Анонимен
      9 -22
      19:33, 27 апр 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Не
        Незапознат
        13 -3
        23:39, 27 апр 2017
        Точно така!Ще има!Когато го има пречиствателното съоръжение ще го има и цеха.Това пише.А вие колкото и да сте Анонимен не се опитвайте чрез заблуждение и манипулация да оправдавате осирането на всичко заради алчността и лесната печалба.Това че е село не означава че хората са неуки или пък слепи.Спекулациите че децата на работещите там ще останат гладни са изживели времето си.Дано и хората използващи този довод изчезнат от бизнеса какъвто и да е той.
    Последни новини