От х:

Днес в x:

Как да извлечете най-много полезни вещества от чая

Чаят е една от най-популярните напитки в света. Чаят е въпрос на вкус, всеки има свои собствени предпочитания. Но какво твърди науката за това как да извлечем максималното от отварата ?

Консумацията на чай е свързана с редица ползи за тялото. Той подобрява настроението и работата на мозъка, намалява риска от развитие на сърдечни заболявания и диабет.

Чаят е източник на витамини и минерали, включително флуорид, магнезий и цинк. Здравословния му ефект обаче се дължи най-вече на три биоактивни съставки: катехини, кафеин и л-теанин.

Изследванията с животни доказаха, че тези вещества имат множество ползи за тялото. Изследванията върху хора обаче далеч не са толкова категорични. Катехините са вид полифеноли, група вещества с антиоксидантни свойства. Антиоксидантите са молекули предотвратяващи увреждането на клетките.

Кофеинът им ободряващ ефект, а аминокиселината л-теанин е отговорна са успокояващите свойства на чая. Тези вещества придават и характерния вкус на отварата.

Кой чай е най-здравословен ?

Черният, белият и зеленият чай, както и чаят оолонг произлизат от едно и също растение – Camellia sinesis. Разликите произтичат от времето на прибиране на реколтата и от обработката, но най-вече от степента на окисление.

Черният чай е напълно окислен, чаят оолонг частично, докато белият и зеленият са неокислени. Белият чай се бере най-рано, докато зеленият на по-късен етап.

Обработката почти не влияе на л-теанина, съдържанието във всички видове чай е еднакво. Кофеинът обаче варира в широки граници. Най-богат на кофеин е черният чай. Катехините се променят в резултат на окисляването, затова най-високи нива са засечени в зеления и белия чай.

По-голямото количество антиоксиданти и по-малкото количество кофеин са причина зеленият чай да се смята за особено здравословна алтернатива. Макар че всички чайове са добър източник на л-теанин, кофеин и катехини.

Внимавайте обаче, защото думата “чай” върху етикета не гарантира биоактивно съдържание или здравословни свойства. Студените и инстантните чайове съдържат по-малко биоактивни вещества, но са богати на захар.

Прекомерната употреба на чайове също е вредна, защото в тялото ви попада твърде много кофеин. Танините, още една група полифеноли в чая, се свързват с желязото и предотвратяват усвояването му, ако напитката се консумира по време на или непосредствено след хранене.

Търпението е важно. Ако държите пакетчето чай в чашата едва 15-30 секунди, ще се лишите от много от биоактивните вещества.

При запарване на чая в прясно сварена вода в продължение на 2-3 минути, се отделят около 60% от катехините, 75% от кафеина и 80% от л-теанина. Колкото по-дълго държите пакетчето във водата, толкова повече биоактивни вещества и по-силен вкус ще получите. Изследване сочи, че при запарване при 80 °C  в продължение на 20-30 минути се отделят най-много биоактивни вещества. Това обаче едва ли е практично в ежедневието, а едва ли е и вкусно.

Интересното е, че киселиността на водата също влия върху извличането на полезните вещества. Водата с ниско pH извлича от чая повече биоактивни вещества в сравнение с водата с високо pH. Водата от кранчето е с pH 7, затова ще извлечето повече полза от чая, ако добавите към него и лимонов сок.

Чай в микровълновата ?

Идеята за приготвяне на чай в микровълновата би ужасила пуританите. Смята се, че микровълновите фурни не могат да се сравняват с чайниците що се касае до затопляне на водата. Микровълновите обаче ще ви помогнат да извлечете повече биоактивни вещества. Те увеличават количеството на полезните вещества в чашата ви чай. Добавянето на прясно сварена вода към пакетчето, кисненето му в продължение на 30 секунди, последвано от минута в микровълновата ще извлече повече биоактивни вещества от стандартното 3-минутно запарване.

Променя ли млякото здравословните свойства на чая ?

Някои изследвания твърдят, че млякото влияе на антиоксидантната активност и здравословните свойства на чая.

Други обаче сочат, че след консумация на чай с мляко, в кръвта попада същото количество антиоксиданти. Няма категоричен отговор на добрия стар въпрос, трябва или не трябва да се добавя мляко.

Листа или пакетчета ?

Листата съдържат повече биоактивни вещества, защото са по-качествени. Но листата в пакетчетата са нарязани на ситно, а това увеличава количеството на извлечените вещества.

Чаят с по-ниско качество, съдържа повече стебла, които са по-богати на л-теанин от листата. Макар да смятате, че чаят от листа има по-добър вкус, получавате повече биоактивни вещества от този в пакетчетата.

Източник: sciencealert.com

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини