От х:

Днес в x:

Търсят кой е диктувал на КЕВР цената на газа

Допуска се, че някой отвън е диктувал на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) какви цени да бъдат определяни за природния газ.

Чиновниците са били „мотивирани“, докато решавали дали и с колко да поскъпне или да поевтинее синьото гориво. Това са два от основните въпроси пред разследващите от спецзвено „Антикорупция“ при Софийската градска прокуратура и агентите от ДАНС, пише „Труд“, позовавайки се на свои източници.

Разследващите продължиха изземването на документи от сградата на КЕВР по досъдебното производство, образувано за престъпления по служба. От прокуратурата съобщиха само, че предстоят разпити на свидетели, планирани от звено „Антикорупция“.

От КЕВР заявиха, че оказват необходимото съдействие на органите на прокуратурата за процесуално-следствени действия в рамките на образувано досъдебно производство срещу длъжностни лица от комисията. 

В понеделник следствените действия се ръководеха от заместник-главния прокурор Борислав Сарафов. Той уточни, че се проверяват членовете на няколко различни състава на КЕВР от 2011 г. насам.

Досъдебното производство е образувано по сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров от 16 януари т.г.

В него се отбелязва, че шефът на „Овергаз инк“ Сашо Дончев „създава условия за умишлено разстройване функциите на единственото лицензирано дружество за обществена доставка на природен газ – „Булгаргаз“, дейността на независимия преносен газов оператор „Бултрансгаз“, както и на отделни стопански предприятия и защитени потребители на природен газ“.

Става дума за жалбата на Дончев до Европейската комисия, че на дружеството му не е даден достъп до газопреносната система и хранилището в Чирен. По нея България може да бъде осъдена да плати 200 млн. евро. 

Тя е изпратена от Дончев, след като през 2011 г. тогавашният състав на комисията нито му отговаря, нито взема решение. Затова и първото направление в разследването на прокуратурата е за бездействието на чиновниците, от което може да постъпят немаловажни вредни последици.

Втората тема в разследването на прокуратурата и ДАНС е дали членовете на КЕВР са изпълнявали задълженията си да контролират инвестициите на газоразпределителните дружества. Въз основа на тяхното одобрение енергийният регулатор е определял и цените на газа до крайните потребители.

Третото направление в разследването е за даденото през март 2015 г. от КЕВР решение за вливанията на дружества в „Овергаз мрежи“ АД. Проверява се дали действията на регулатора не са довели до необосновано висока продажна цена на газа. 

Четвъртата, но първа по значение тема за прокуратурата е свързана със сегашния състав на КЕВР. Това е решението за последния скок в цената на газа, довело и до увеличение на цената на парното и тока. 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини