От х:

Днес в x:

Турция удари с бомби съюзници на САЩ в Сирия

САЩ са "дълбоко обезпокоени" от турските въздушни удари в Сирия и Ирак, заяви вчера говорителят на Държавния департамент Марк Тонър.

Тонър, цитиран от Франс прес, ТАСС и БТА подчерта:

"Ние сме много обезпокоени, дълбоко обезпокоени от факта, че Турция извърши въздушни удари по-рано днес в северна Сирия и северен Ирак, без адекватно координиране със Съединените щати или международната коалиция за борба с "Ислямска държава"."

Той добави, че Вашингтон е изказал и директно към правителството на Турция.

"За съжаление, бомбардировката доведе до гибелта на хора от сътрудничещите с нас сили, които се борят с "Ислямска държава", посочи говорителят.

По думите на Тонър сред убитите има бойци на кюрдските военни отряди пешмерга. Той обаче на посочи точния брой на жертвите.

По-рано вчера телевизия Фокс нюз съобщи, че турската авиация е нанесла няколко удара по позиции на сирийски въоръжени групировки и иракски кюрди, подкрепяни от САЩ.

По данни на телевизията, която се позова на ненаименувани представители на Пентагона, са загинали над десет души. Но американските военни инструктори, обучаващи някои групи в Сирия и Ирак, не са пострадали.

Анкара: Длъжни сме да вземем мерки

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в интервю за Ройтерс, че Анкара няма да позволи северният иракски район Синджар да се превърне в база на бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Турция, според него, ще продължи военните си операции там и в Северна Сирия, "докато не бъде елиминиран и последният терорист".

"Длъжни сме да вземем мерки. Трябва да предприемем стъпки. Споделихме това със САЩ, а и с Русия, казваме го и на Ирак", посочи Ердоган. Президентът на автономния район Иракски Кюрдистан Масуд Барзани също бил информиран за операцията.

Турският лидер изрази съжаление, че са загинали няколко бойци на кюрдските милиции, разположени в Синджар, и подчерта, че турските действия в никакъв случай не са операция против пешмерга.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини