От х:

Днес в x:

Думите, които спояват връзката ни

Не подценяваме ли „силата на думите“? Това клише е доказало правотата си във времето. Щастливите двойки са тези, които разговарят - друго клише, което не е опровергано. Сякаш няма нищо по-лесно от това да кажем: „Да ти помогна ли?“ или „Добре, да го забравим!“. Ако е толкова просто, защо не го правим по-често? В крайна сметка всяка от тези фрази означава само едно:„Обичам те!“

1. Радвам се, че избрах теб!
Всички имаме нужда да чуваме, че сме обичани отново и отново. Решението да бъдем заедно се взема за цял живот, а това е много дълъг период, в който се случват големи промени. „Когато чуваме от партньора си, че е щастлив да бъде с нас, това е като потвърждение на клетвата, която сме си дали един пред друг в началото. Доказателство, че ни обичат по-силно отколкото в началото.“ – твърди проф. Пепър Шварц, сексолог и социолог от Университета във Вашингтон.

2. Да ти помогна ли?
Много полезни за връзката думи! Нужно е да си ги казваме по-често! Тук има един нюанс. Тези, които са изживели заедно десетилетия, казват, че една от съблазните на съвместния живот е да решаваш проблемите на партньора си вместо него. Това не предизвиква благодарност. Понякога на човека до нас му е нужно просто да го изслушат и да му обърнат внимание.
„Аз съм до теб и те подкрепям!“ - звучи далеч по-добре, от „Направи това!“ – казва авторът на книгата „30 урока за любовта“ Карл Пилмър, професор от Корнуелския университет.

3. Искам те!
Какво може да поддържа любовния пламък по-силно от тези думи? А след много години дори са още по-ценни. Да останеш сексуално привлекателен за партньора си, въпреки промените, наложени от годините, е може би най-важното. „Това те кара да се чувстваш жив!“ – твърди Селеста Хиршман, сексуален терапевт и семеен коуч.

4. Какво мислиш за това?
Тази кратка фраза има голяма сила. Особено когато обсъждате важни или болезнени теми. Спомняйте си я по-често. „Произнасяйки я вие казвате всъщност: „Твоето мнение ме интересува. Ти ме интересуваш! Твоята гледна точка е важна, колкото моята.“ – твърди семейният терапевт Уинфред Райли.

5. Какво щях да правя без теб!
Когато ви е тъжно, или мислите за не особено приятни неща, да чуете тези думи от партньора си е един от най-ценните подаръци, които може да ви поднесе съвместният живот. „Това значи, че той е силата, която ви помага да бъдете щастливи, да бъдете себе си.“ – казва Айрис Краснова, автор на бестселъра „Тайният живот на жените“.

6. Извинявай!  Прости ми!
Кога последно чухте тези думи? А вие самите скоро казвали ли сте ги? „Извинявай“ стана много рядка дума. Стремим се да се реализираме, да получим максимума от живота си. В този стремеж някои от нас много болезнено приемат мисълта, че могат да сгрешат. „Щастливата връзка е връзката между двама несъвършени хора, които са наясно с недостатъците си и признават правото на грешка на другия. Всички грешим.“ – казва Курт Смит, психотерапевт, който работи с мъже с проблеми в обвързването.

7. Разкажи ми подробно!
„Ако партньорът ви току-що се е върнал от важна за него среща или пътуване, не го прекъсвайте, дайте му възможност да ви разкаже всички подробности. Не бързайте веднага да го информирате за ежедневните си проблеми. Покажете искрен интерес към това, което иска да ви сподели: към темата на конференцията, в която е участвал или към нощния риболов с приятели. Нека ви разкаже цялата история - всички ние обичаме, когато ни слушат внимателно“ – казва Карл Пилмър.

8. Красива си!
Тези думи никога не омръзват. Дори, когато звучат по-делнично: „Харесвам те в тази рокля.“ или „Този цвят много ти отива!“ „С годините съвместен живот вие на практика сте научили всичко един за друг, включително и това какво ви отива. Но подобна фраза, всеки път звучи като малко откритие“ – твърди Пепър Шварц.

9. Ти беше права!
Това е една от най-добрите фрази, които може да произнесе мъжът. Великодушна и благородна. Тя е способна да разреши всеки конфликт. Но да я чуеш от устата на жена си, е не по-малко прекрасно. „Аз казвам тези думи много често – даже, когато съм убедена, че не мъжът ми, а аз съм права“ – споделя Айрис Краснова.

10. Харесвам те такъв, какъвто си!
Много често срещаме хора, които искат нещо да „подобрят“, във връзката си или у другия. Да ни направят човека, който им се иска да виждат. Но най-силните връзки са изградени точно върху „приемането“. „Когато приемате напълно човека до вас, той се чувства свободен и буквално се преражда!“ – казва израелският психотерапевт Даниел Харел, водещ на собствено шоу.

11. Добре, да го забравим. Аз ти прощавам!
„За терапия при мен идват двойки, които помнят всяка своя дума, всичко, което другият е направил не както трябва. Да цитирате списъка с прегрешения, означава, че не сте простили.“ – казва Курт Смит.

Да простиш не означава непременно да забравиш. Това значи, че нямаш нужда да си спомняш за това отново и отново. Отговори си на въпроса – защо?

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини