От х:

Днес в x:

4-има столетници в Баните, най-младата – Хайрие, днес навъртя стоте

100 години закръгля днес Хайрие Адем Ахмед от минералбанското село Караманци, съобщиха от общината. Оттам допълват, че в община Минерални бани има още трима столетници, като доайени сред тях са 103-годишните Ана Хаджиева от Караманци и Ангелина Христова от Винево. Шефие Алиосман от село Ангел войвода пък има зад гърба си “скромните” 101 години.

Към клуба на столетниците в Баните днес се присъединява и баба Хайрие, която бе посетена от специална делегация от общината, която й връчи подаръци и парична сума от кмета Мюмюн Искендер.

Баба Хайрие е родена в село Караманци и целия си живот е прекарала тук. Съпругът й Бекир Ахмед от с. Житница се е споминал през 1989 г. Двамата имат общо 8 деца, пет дъщери и трима синове. През годините, когато е била в работоспособна възраст е работила селскостопанска работа, най-вече производство на тютюн и помагала на децата си при отглеждането на внуците. Никога през живота си баба Хайрие не е употребявала лекарства, дори аналгин, а кръвното й показва стойности 120/80, които са недостижими за повечето млади хора днес. Откакто има проблеми със зрението, за 100-годишната жена се грижи нейната снаха Нафизе, която е на 64 г.

Според общинската администрация пословичното дълголетие на хората от региона се дължи най-вече на чистия въздух и минералната вода. Не на последно място е влиянието на мегалитните паметници от древността, изтъкват от администрацията. Именно в този район са концентрирани множество култови места и светилища от епохата на прототраките, а древните хора са знаели кои са подходящите места за тяхното изграждане, допълват от администрацията.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ер
    еро
    5 0
    21:40, 25 апр 2017
    Да е жива и здрава бабата още поне 50 години! Като гледам тия които позират и пъчат с голямо желание около столетницата, явно нямат намерение ,а и не вярвам да я надживеят. Поне ще ги има в хрониките на хасковския нет.
Последни новини