От х:

Днес в x:

Еманюел Макрон и Марин льо Пен ще се борят на втория тур

Центристът Еманюел Макрон и водачката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен ще се борят на втория тур от президентските избори във Франция на 7 май.

39-годишният Макрон - бивш банкер и за кратко министър на икономиката в правителството на президента Франсоа Оланд - вероятно ще стане най-младият президент на Френската република, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Над 2 процентни пункта преднина

Еманюел Макрон получава 23,75 на сто от гласовете на първия тур от президентските избори във Франция. Това сочат окончателните резултати, съобщени от френското министерство на вътрешните работи и цитирани от Ройтерс и БТА.

За водачката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен са гласували 21,53 на сто от избирателите.

Трети е консерваторът Франсоа Фийон с 19,91 процента, следван от крайнолевия кандидат Жан-Люк Меланшон с 19,64 на сто, се казва в съобщението на вътрешното министерство.

Резултатите са близки до обявените снощи прогнозни данни.

Марин льо Пен заяви, че крайната десница е постигнала исторически резултат - най-високия на Националния фронт на президентски избори. Но социологически проучвания от снощи, сочат, че тя ще бъде победена с лекота на втория тур от Макрон, който ще получи над 60 на сто от гласовете.

За първи пъти нито консерватори, нито социалисти стигат до балотаж

След изпълнена с неочаквани обрати кампания, която държа французите в неизвестност до последния момент, първият тур вчера излъчи двама кандидати, обявили се против системата, но с радикално противоположни позиции за бъдещето на Франция и на Европа, коментира Франс прес.

За първи път от 1958 г. десницата не стига до втори тур. И за първи път нито една от двете партии, които господстват на политическата сцена от близо половин век, няма да участват на балотажа.

"Предизвикателството е да се решим на разрив със системата, която се оказа неспособна да отговори на проблемите на нашата страна от 30 години", каза Макрон. Той се яви за първи път на избори, а неговото движение "Напред" бе основано миналата година.

Много далеч назад, с между 6,1 и 7 процента, остава кандидатът на социалистите Беноа Амон, което е тежко поражение за управляващата партия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини