От х:

Днес в x:

Започва Европейската имунизационна седмица

От днес, 24 април, започва Европейската имунизационна седмица, под мотото "Ваксините действат!".

Целта на инициативата е да се разшири здравната култура на гражданите по отношение на ваксините и да се постигне максимален ефект в борбата със заболяванията, които могат да бъдат предотвратени чрез имунизации.

В рамките на седмицата 24-30 април за 11-и път в 53 държави от стария континент ще осъществят редица активности, насочени към основните целеви групи.

Инициативата се координира от Европейското регионално бюро на Световната здравна организация (WHO Europe) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

Всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона смъртни случая при деца под 5-годишна възраст. Голяма част от тях са вследствие на заболявания, за които съществуват действащи ваксини.

Имунизациите срещу дифтерия, морбили, тетанус и коклюш спасяват човешки животи и до голяма степен здравето на децата зависи от ангажираността на родителите. Следването на Националния имунизационен календар е от основно значение за поддържане на добро имунизационно покритие при заболяванията, предотвратими чрез ваксини.

В България днес ваксинацията на рисковите групи е и социален въпрос, който премахва разликите, били те етнически, културни или социални.

Съвременният имунизационeн календар в България включва задължителни имунизации в детската възраст срещу 11 заразни болести (туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит).

Ключов момент в контрола на едно заразно заболяване посредством имунизация е достигането и поддържането на висок имунизационен обхват (над 95%). Спадането на имунизационния обхват под определени критични стойности е предпоставка за епидемично разпространение на съответната инфекциозна болест.

За здравноосигурени лица, които не са упражнили правото си на избор на личен лекар, задължителните имунизации могат да бъдат извършени безплатно в имунизационния кабинет на всяка Регионална здравна инспекция на територията на областните градове.

У нас съществуват и две национални програми за препоръчителни имунизации - Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (2017-2020) и Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България (2017-2021). Те осигуряват безплатна имунизация за съответните целеви групи - срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, както и срещу ротавирусни инфекции за всички деца от 6-седмична възраст, до горната възраст, определена според кратката характеристика на ваксината. Ротавирусната ваксина е единствената у нас, приемана през устата.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини