От х:

Днес в x:

Франция избира президент измежду 11 кандидати

Близо 47 милиона французи гласуват днес на президентските избори в страната, които според наблюдателите са може би най-непредвидимите, съобщават световните агенции.

Избирателният ден започва в 8 часа и гласуването продължава до 19 ч. В някои от големите градове е предвидена възможност да се гласува и до 20 ч.

За първи път в историята на Петата република президентски избори ще протекат в условията на извънредно положение, въведено след атентатите на 13 ноември 2015 г. Повече от 50 000 полицаи и жандармеристи с подкрепата на 7 000 военни ще следят за реда и сигурността.

На изборите участват 11 кандидати, от които само четирима имат шансове да стигнат до втори тур, в случай че никой не получи над 50 процента. Центристът Еманюел Макрон и крайнодясната лидерка Марин льо Пен водят в социологическите проучвания с 22 до 23,5 процента. Те са следвани плътно от кандидата на консерваторите Франсоа Фийон и крайнолевия Жан-Люк Меланшон с 18,5 до 20 процента.

Социалистическият кандидат Беноа Амон изостава далеч назад в проучванията на избирателните нагласи, които тази година трябва да бъдат приемани с повишено внимание, отбелязват наблюдателите.

Първите двама кандидати, спечелили най-много гласове, ще премерят сили на втория тур на 7 май. Победителят ще поеме президентския пост от Франсоа Оланд най-късно на 14 май. Но това няма да е последната електорална битка за тази година. Ще има избори за Национално събрание - долната камара на парламента, на 11 и 18 юни.

Ако партията на новоизбрания президент се представи зле, може да се наложи да назначи за премиер свой политически съперник, а това може да затрудни изпълнението на политическата му програма. Парламентарните избори биха били предизвикателство за центриста Макрон, който според анкетите ще победи на втория тур на 7 май крайнодясната кандидатка Марин льо Пен. Неговото движение "Напред", основано преди около година, все още е в процес на формиране, отбелязва БТА.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини