От х:

Днес в x:

ГЕРБ и патриотите се обединили за формулата за скоростта на светлината

ГЕРБ и патриотите са обединени около формулата за скоростта на светлината. Това обяви пред журналисти в парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов след поредния кръг преговори.

Днес двете формации си размениха чернови от коалиционното споразумение. Конкретика обаче отново не бе изнесена пред медиите.

Сега сме още на чернови, които си разменяме, обясни пред медиите патриотът. Той успокои, че сега се работи доста експедитивно, а предходния път по-бавно са вървели разговорите.

Засега сме обединени около формулата за скоростта на светлината, обобщи шеговито днешните разговори Валери Симеонов.

По-рано зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че коалиционен съвет ще взима решенията в бъдещото управление. Той обяви, че до ден-два ще е готово коалиционното споразумение. Очаква се в началото на следващата седмица то да бъде подписано от лидерите. Засега постове и коя формация кое министерство ще получи не се обсъжда, поясни Цветанов.

"В началото на другата седмица ще бъде обявено споразумението, всичко в момента са само възможности и хипотези до окончателното изготвяне на текстовете и постигане на пълен политически консенсус", така той обясни защо сега не е коректно да се разкриват детайли за структурата на Министерския съвет и начините на вземане на решения в коалицията.

Едва след като всичко бъде изчистено, можело да се говори и за персоналния състав на кабинета.

"Коректно е всички да се обединим около четиригодишен мандат, да сме максимално единни в отстояването на общи позиции", подчерта заместникът на Бойко Борисов.

Кабинетът Борисов 3 ще има същата структура като второто правителство начело с Бойко Борисов. 

Това било договорено на днешните преговори в парламента, писа OFFNews. Новото правителство ще има 4-ма вицепремиери и 17 министри.

Решенията в коалицията ще се взимат с консенсус. Още отсега обаче са се оформили няколко точки, по които партньорите нямат съгласие. Сред тях е и мажоритарният вот, срещу който ВМРО е категорично против

Проблем на кого да е Министерството на културата 

Подписването на споразумението се бави, защото няма единодушие представител на коя партия да оглави Министерството на културата, съобщи OFFNews по неофициална информация. Сигурно било, че то ще бъде оглавено от човек от квотата на "Обединени патриоти", въпросът бил кой от тримата партньори в коалицията и кой да е министърът. Изборът бил между Славчо Атанасов или Петър Николов.

Предложението на ГЕРБ било ВМРО и НФСБ да получат по едно ресурсно министерство, а "Атака" -  тези на туризма и културата. ВМРО и НФСБ обаче били против партията на Волен Сидеров да има повече министри от тях и настоявали министър на културата да стане Славчо Атанасов, който първо беше във ВМРО, а после се отцепи и създаде ВМРО-НИЕ и стана партньор на НФСБ. 

ГЕРБ обаче са твърдо против Атанасов, защото смятат,  че той ще атакува пловдивския кмет Иван Тотев. На два последователни избора двамата бяха конкуренти. Тотев спечели и двата пъти със съвсем малка преднина и съмнения за злоупотреби на вота.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини