Комплекс Райски кът

ПМГ Хасково с президентски плакет за 45-тата си годишнина

Плакета на президента на Република България получи Природо- математическата гимназия в Хасково “Акад. Боян Петканчин“ по повод 45-тата годишнина от създаването си.

Той беше връчен на директора на елитното училище Донка Тодорова лично от президента Румен Радев днес. Държавният глава, който е възпитаник и златен медалист на гимназията, присъства на тържественото отбелязване на годишнината и на 110-та годишнина от рождението на патрона на елитното училище. Президентът пък получи юбилейния плакет на гимназията.

След като беше посрещнат от класната си ръководителка Стефана Сивова, Румен Радев зае място си сред гостите на церемонията.

Петият президент на България е сред 4842-мата възпитаници на гимназията, завършили през годините от създаването й през 1972 година. Училището е основано от възпитаника на Боян Петканчин - математика Дойчо Кръстев, който е и пръв негов директор. „Голяма е моята любов към тази гимназия“, каза в обръщението си основоположникът. Кръстев припомни, че на 15 септември преди 45 години първият училищен звънец в тогавашната математическа гимназия е бил за 12 учители и 200 ученици от осми и девети клас. 95 % от завършилите първия випуск са приети като студенти. „Изписаните инициали на униформите на нашите гимназистите - МГ, се тълкуваше от гражданите като „мозъците на града“, посочи с нескрита гордост Дойчо Кръстев, което доведе до бурни аплодисменти от настоящите ученици на гимназията.

Наред с тийнейджърите се бяха наредили и бивши възпитаници на школото, както и преподаватели в гимназията - сегашни и някогашни.

Пред всички тях президентът Румен Радев припомни думите на патрона на гимназията Боян Петканчин: „Който носи в себе си някакво дарование, сам ще намери начин как да го изяви“

В емоционалното си обръщение президентът Радев поиска позволение от името на всички випусници на гимназията да благодари на учителите и се обърна към тях с думите: „Огромни благодарности и преклонение. Вие ни завещахте упоритост и ни разкрихте красотата на въображението“.

А към днешните възпитаници на гимназията отправи посланието да се върнат отново в България, ако отидат да учат в чужбина след завършването си. „Какъвто и път да изберете - обичайте България, борете се и следвайте мечтите си и не позволявайте никой да ви отнеме крилете, които растат тук - в Математическата гимназия“.

След официалната церемония от ПМГ към центъра на града потегли шествие, предвождано от знаменосци.

На сцената на пл. „Свобода“ празникът завърши с концертна програма.

Красимира Славова


14 Коментара

Хороскоп за 24.06.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини